ULTRAMARATON CARITABIL, DE ZIUA PROTECTIEI CIVILE

In zilele de 27 si 28 februarie, Laurentiu Cobzaru (Centrul Secundar de Instruire pentru Lupta „Smardan”, Politia Militara) si Costel Mazalu (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al judetului Braila) vor alerga in cadrul unui ultramaraton prin care cei doi incearca sa sustina Asociatia Fantasticii Down din Galati. Actiunea are loc in contextul in care pe 28 februarie se sarbatoreste Ziua Protectiei Civile.

Mai concret, Cobzaru si Costel Mazalu si-au propus organizarea unei alergari care va incepe pe 27 februarie, la ora 19:00, in fata ISU Braila si se va termina pe 28 februarie, la ora 13:00, la ISU Tulcea. Pe timpul alergarii, cei doi vor purta un drapel national inscriptionat, care va fi oferit sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ‘’DELTA’’ Tulcea si sefului Inspectoratului de Jandarmi Judetean Tulcea.
“Numita si <<ARMA VIETII>>, avand deviza <<CU VIATA MEA APAR VIATA>>, Protectia Civila indeplineste rolul profund umanitar pentru care a fost creata: apararea populatiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale si a mediului ambiant in situatii de razboi, calamitati naturale si catastrofe tehnologice. Istoria a consemnat ca instinctul de conservare si de aparare a fiintei umane in situatii de pericol, manifestat si transmis din generatie in generatie de catre comandantii de osti, de populatia insasi, isi gaseste oficializarea scrisa, pentru prima data in istoria poporului roman, in scrisoarea domnitorului Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, in care il sfatuieste pe el si pe urmasi, ca in caz de razboi, populatia civila (copii, batrani, femei) sa fie dusa (protejata prin evacuare), in zone inaccesibile cotropitorilor, in afara zonelor unde urmeaza sa aiba loc luptele cu vrajmasii cotropitori. Acest inscris ce strabate Evul Mediu, istoria moderna si contemporana a poporului roman se numeste astazi protectia populatiei civile si a valorilor material-spirituale.
Protectia civila in Romania a fost organizata la 28 februarie 1933, sub denumirea de <<aparare pasiva contra atacurilor aeriene>>, avand ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populatiei si resurselor teritoriului. Organizarea apararii pasive se realizeaza pe un plan superior in anul 1939, cand este promulgata Legea pentru apararea anti-aeriana activa si pasiva a teritoriului.
Prin aceasta alergare vom sustine o cauza umanitara: copiii cu sindromul down, Asociatia Fantasticii Down Galati.
https://www.facebook.com/asociatiafantasticiidown/?epa=SEARCH_BOX
Alaturi de copiii Fantasticii Down, de la inima la inima”, precizeaza cei doi alergatori.
Cei care doresc sa faca donatii pentru sustinerea Asociatia Fantasticii Down din Galati, o pot face in contul: RO31BTRLRONCRT0437611301 .