Un Muzeu al Figurilor de Ceara, infiintat in Braila?
*este doar una dintre propunerile facute de consilierul judetean Marian Capatana, pentru a ocupa o cladire monument istoric din municipiu
Consilierul brailean Marian Capatana a prezentat recent in plenul CJ o lista de propuneri privind posibile destinatii ce pot fi date cladirii din strada Polona nr. 14 din municipiu, recent reabilitata. Potrivit consilierului amintit, ideea pe care s-a mers in “culegerea” de propuneri din partea comunitatii locale a fost ca imobilul sa aiba o destinatie culturala, iar institutia care il va ocupa sa se poata sustine singura, din punct de vedere financiar.
Astfel, in urma consultarii diverselor persoane, organizatii si institutii, Capatana a selectat 7 variante de lucru, considerate cele mai bune:
1.Imobilul sa gazduiasca o sectie a Muzeului Brailei.
Propunerea are sanse minime sa fie acceptata, dat fiind ca presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat in mai multe randuri ca nu este dispus sa mai ofere alte cladiri acestei institutii, care a beneficiat de fonduri substantiale pentru repararea si reamenajarea spatiilor ample pe care deja le foloseste.
2.Imobilul sa fie folosit de o institutie nou-infiintata, numita “Casa Artelor”. “In spatiile elegante si generoase ale cladirii s-ar putea expune operele de arta ale creatorilor braileni. Nu trebuie uitate expozitiile foto, de caricatura, numismatica si filatelica, toate piesele putand fi oferite spre vanzare. Pentru a se asigura o autosustinere financiara, in subsolul cladirii se poate amenaja o cafenea sau o ceainarie”, se arata in documentul prezentat consilierilor de Marian Capatana.
3.Imobilul sa gazduiasca o “Casa a Minoritatilor”. “In esenta, obiectivul va fi deschis tuturor minoritatilor, pentru si cu sprijinul comunitatii acestora, pentru a se desfasura actiuni culturale, stiintifice, artistice, etc”.
4.Cladirea sa devina un Club al Tineretului. “Cladirea va trebui organizata astfel incat sa asigure spatii pentru lansare de carte, sala de auditii, sala de proiectii filme de colectie si documentare, precum si spatii pentru jocuri si divertisment de tipul sah, go, scrabble, etc”, se precizeaza in documentul amintit.
5.Imobilul sa fie atribuit Asociatiei Culturale Licarte, ONG infiintat pe langa Liceul de Arta “Hariclea Darclee”. Si aceasta propunerea are sanse mici sa fie acceptata, dat fiind ca este greu de crezut ca un astfel de ONG este capabil sa administreze si sa finanteze functionarea unei asemenea cladiri, care este monument istoric, dupa restaurare a devenit o adevarata bijuterie imobiliara si trebuie intretinuta in conditii foarte stricte.
6.Imobilul sa devina un Muzeu al Figurilor de Ceara.
7.Organizarea, in spatiul cladirii, a unui Muzeu Regional al Comunitatii Evreiesti, structurat pe doua paliere: un Muzeu regional al Holocaustului si respectiv, un Muzeu al Comunitatii Evreiesti din Braila si Galati.
Decizia cu privire la destinatia ce va fi data cladirii se va lua intr-o sedinta viitoare a Consiliului Judetean.