“Un produs bio nu este mai sanatos decat un produs traditional”

PRODUSE BIO

*a spus-o la Braila Gheorghe Stefan, asa-zisul ministru al Agriculturii, din “Guvernul- alternativa” al PDL

Produsele bio nu sunt mai sanatoase decat cele traditionale, ci doar impactul lor asupra mediului este mai mic decat in cazul produselor agricole si piscicole obtinute prin procedee clasice. Este declaratia facuta astazi la Braila de Gheorghe Stefan, democrat-liberalul desemnat ca ministru al Agriculturii in “Guvernul-alternativa” al PDL. Venit in vizita la organizatia judeteana PDL Braila, Stefan i-a indemnat pe romani sa nu se inghesuie sa cumpere produse bio, fiindca, in opinia sa, acestea nu sunt mai bune decat celelalte decat sub aspect strict ecologic. Si-uite-asa, “ministrul alternativ al Agriculturii” da o lovitura comertului cu produse bio: “Trebuie sa incurajam pe cat posibil agricultura biologica bio, sigur – este un produs de nisa – , dar vreau sa va spun aici ca lucrurile, din punct de vedere al agriculturii ecologice, stau cam asa: un produs bio nu intotdeauna este mai sanatos. Asta este o Fata Morgana care se vinde in special de catre comercianti. Un produs bio nu este mai sanatos decat un produs traditional, un produs care se realizeaza fara sa fie atestat ca bio, insa mediul are mai mult de castigat atunci cand obtii un produs bio, pentru ca nu ai voie sa utilizezi anumite substante, nu ai voie sa folosesti sau sa cresti, sa obtii o productie mai mare de nu stiu cat.
Ideea este sa nu fugiti de produsele traditionale, ca vezi-Doamne, cele bio sunt mai sanatoase. Nu, acelea sunt mai sanatoase doar ulterior, pentru mediul in care sunt crescute”.
Intrebat daca aceasta este o regula general valabila, sau se aplica doar in cazul anumitor produse, Stefan a raspuns: “Va dau un exemplu, in piscicultura, ca tot e la noi in gradina. Un crap considerat bio e crescut in aceeasi ferma in care a fost crescut acum doi ani, cand ferma nu era declarata bio. Doar ca o ferma piscicola bio nu are voie sa produca mai mult de 1500 de kg de peste/ha. O ferma traditionala poate sa faca cat suporta bazinul respectiv, 4-5 tone /h. Asa ca produsele bio pot fi o nisa pentru export, dar pentru romani, nu ii sfatuiesc sa fuga de produsele traditionale, ca sa manance produse bio, ca ar fi mai sanatoase. Mai ales ca produsele bio sunt dubu ca pret si la cum stam noi din punct de vedere financiar, eu zic sa nu va feriti sa mancati produsele pe care le realizam in mod traditional”.