V. BOTEA: CEL MAI PROBABIL, ÎNCEPUTUL NOULUI AN ȘCOLAR NU VA FI UNUL OBIȘNUIT ȘI NICI CURSURILE NU SE VOR DESFĂȘURA ÎN SISTEMUL OBIȘNUIT

Cel mai probabil, începutul noului an școlar nu va fi unul obișnuit și nici cursurile nu se vor desfășura în sistemul obișnuit – este opinia inspectorului școlar general al Brăilei, Viorel Botea.

Având în vedere cum evoluează situația epidemiologică la nivel național, el se așteaptă ca în luna septembrie, odată cu începutul noului an școlar, să se apeleze la o varianta hibrid de desfășurare a activităților educaționale, în care o parte dintre elevi vin la școală și altă parte fac cursurile online: „În prezent se discută despre 3 scenarii. Unul este cel «normal», ca să spun așa, care înseamnă ca elevii să vină la școală așa cum se întâmpla înainte de pandemie. Al doilea este un scenariu hibrid, care prevede ca jumătate dintre copii să vină la școală și jumătate să participe la cursuri online. Al treilea scenariu este cel mai pesimist, în care întreaga activitate se va desfășura online.

Noi vom avea o întâlnire la nivel național cu inspectorii generali și vom stabili ultimele detalii, din punct de vedere tehnic, pentru toate aceste variante. Și vă spun că deja se lucrează în acest sens, se analizează tot ce este necesar pentru punerea în practică a fiecărei variante în parte.

În opinia mea, este foarte posibil să se opteze pentru varianta hibrid, iar asta presupune o activitate extrem de bine organizată. La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, împreună cu colegii mei, deja ne-am gândit cum să procedăm din punct de vedere al orarului, dar și din punct de vedere al curriculum-ului și al activității de predare. Dacă discutăm despre matematică și română, noi deja suntem aproape de finalizarea unei platforme educaționale la care atât profesorii, cât și elevii de la clasa a V-a până la a VIII-a vor avea acces la tot ce înseamnă teorie, aplicații practice și aplicații propuse spre rezolvare”.

Pe de altă parte, șeful ISJ Brăila a explicat ce înseamnă, practic, această variantă hbrid: „Ideea este în felul următor: la o clasă cu 30 de elevi, într-o săptămână vin la școală 15 elevi și ceilalți 15 fac cursuri online, iar în următoarea săptămână se procedează invers – primii 15 elevi fac cursuri online și ceilalți 15 vin la școală. Practic, copiii vin la școală prin rotație, astel încât să se poată păstra distanța socială și toate celelalte reguli sanitare pe care deja le cunoaștem.

Și mai precizez un lucru important: tot ce vom face, vom face cu acordul autorităților locale și cu acordul sindicatelor, cu acordul părinților, cu acordul elevilor”.