V. BOTEA: DACĂ SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ DEVINE FOARTE GRAVĂ, CRED CĂ SE IMPUNE INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ

Președintele PMP Brăila, Viorel Botea, nu exclude varianta de a se amâna din nou a alegerile locale (care ar fi trebuit să aibă loc în iunie, dar din cauza crizei coronavirusului au fost amânate pentru 27 septembrie).

Botea spune că totul depinde de evoluția numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național în următoarele săptămâni și este de părere că dacă lucrurile se agravează, cea mai bună soluție este revenirea la situația de urgență: „Cred că primul lucru pe care trebuie să-l vedem este evoluția situației epidemiologice. Dacă situația epidemiologică ne permite o relaxare, atunci mergem înainte și facem cum s-a stabilit, dar dacă situația epidemiologică devine foarte gravă cred că se impune clar instituirea stării de urgență și în acest context, este evident că va fi necesar să fie reglementat modul în care va fi gestionată situația din punct de vedere electoral. Ar fi fost potrivită o formă de vot electronic, dar asta nu se poate face de pe o zi pe alta, de la o lună la alta. Nu mai este timp pentru a realiza tot ceea ce presupune votul electronic, dacă alegerile se fac pe 27 septembrie.

Însă în opinia mea, în cazul în care situația se agravează din punct de vedere al numărului cazurilor de COVID-19, este necesară revenirea la situația de urgență pentru o perioadă de o lună. Iar dacă se revine la situația de urgență este important să fim foarte atenți la ceea ce înseamnă desfășurarea activităților în mediul economic, pentru că economia trebuie să meargă înainte”.

Dat fiind că este de așteptat ca în varianta în care alegerile locale se vor desfășura pe 27 septembrie să se impună niște reguli stricte din punct de vedere al protecției și distanțării sociale, l-am întrebat pe liderul PMP dacă se așteaptă ca prezența la vot să fie una mai redusă, din acest motiv.

Viorel Botea a răspuns: „Eu cred că oamenii își doresc foarte mult să meargă la vot, pentru că își doresc un anumit tip de schimbare în politica românească și doresc oameni competenți, capabili să rezolve problemele comunității. Sunt momente în care indiferent că suntem de la un partid sau de la altul, observăm oameni politici care chiar spun lucruri lipsite de sens și neprofesioniste”.