V. BOTEA, DESPRE DESFĂȘURAREA EXAMENELOR NAȚIONALE: UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT POT UTILIZA TOATE SĂLILE DE CLASĂ, ASTFEL ÎNCÂT ÎNTR-O ÎNCĂPERE SĂ SE AFLE CEL MULT 6 ELEVI CU 2 PROFESORI ASISTENȚI, RESPECTÂND NORMELE IGIENICO-SANITARE

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Viorel Botea, declară că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) ia în calcul mai multe scenarii cu privire la modul în care s-ar putea relua cursurile în formula clasică, în sălile de clasă și calendarul examenelor naționale, însă totul depinde de modul în care evoluează pandemia de coronavirus. El spune că având în vedere datele existente la această dată, MEC apreciază că este posibil ca atât Bacalaureatul, cât și examenul de Evaluare Națională să se desfășoare  în luna iulie.

Botea dă asigurări că dacă se va lua această decizie, desfășurarea examenelor naționale se va face în condiții de siguranță, iar ISJ Brăila poate crea toate condițiile necesare pentru respectarea distanței sociale în sălile de examen,  astfel încât atât elevii, cât și cadrele didactice să fie protejate: „Desfășurarea examenelor naționale se va face respectând distanțarea socială. În funcție de evoluția pandemiei, la sfârșitul lunii iulie se vor derula examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Având în vedere numărul elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, fiecare unitate poate utiliza toate sălile de clasă, astfel încât într-o încăpere să se afle cel mult 6 elevi cu 2 profesori asistenți, respectând toate normele igienico-sanitare.

Profesorii asistenți primesc la final lucrările scrise, care vor fi scanate de Comisia de Examen de la nivelul unității școlare și se vor evalua după o procedură stabilită de MEC, pentru a reduce  cât mai mult contactul fizic cu lucrările scrise. Se vor respecta articolele din metodologia de evaluare la examenele naționale, cu adaptări pentru mediul online, stabilite de MEC”.