V. BOTEA: ESTE MULT MAI BINE SĂ FACEM CURSURILE FAȚĂ ÎN FAȚĂ, LA ȘCOALĂ, DECÂT ÎN SISTEM ONLINE
„Și eu consider că este de preferat ca activitățile educaționale să se facă în sala de clasă, cu elevi și profesori față în față, nu online” – este ceea ce spune inspectorul școlar al Brăilei, Viorel Botea.
În ultima vreme pe rețelele de socializare mai mulți părinți și-au exprimat nemulțumirea cu privire la varianta ca și în noul an școlar cursurile să înceapă tot în sistem online. Aceștia consideră că activitățile online nu sunt nici pe departe atât de eficiente precum cursurile ținute la clasă și că elevii nu se pot pregăti cu adevărat decât atunci când merg la școală, când li se predă la clasă și sunt ascultați de profesor în clasă, nu făcând niște teme sau conspecte pe care le transmit pe whatsapp.
În acest context, l-am întrebat pe profesorul Viorel Botea care este punctul său de vedere pe această temă.
Șeful ISJ a răspuns: „În funcție de condițiile pandemice, vom vedea care este scenariul cel mai bun în ceea ce privește desfășurarea cursurilor. Deocamdată discutăm de începerea anului școalar pe mai multe scenarii. Trebuie să fim pregătiți cu toate aceste scenarii, pentru că nu știm exact ce se întâmplă la 14 septembrie, când începem școala. Este însă mult mai bine să facem cursurile față în față, la școală, adică mi se pare că este mult mai corect așa”.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat că pe 14 septembrie, în principiu, elevii vor merge la școală, însă preventiv, au fost elaborate 3 scenarii, care vor fi aplicate în funcție de numărul de bolnavi de COVID-19 dintr-o localitate și de alte criterii. Mai exact, în scenariul verde (care presupune risc mic), aplicat atunci când există mai puțin de un caz la mia de locuitori detectat zilnic în ultimele 14 zile, cursurile se vor desfășura fizic la școală, cu măsuri adecvate de protecție. În scenariul galben (risc mediu), cu 1-3 cazuri confirmate la mia de locuitori, medie zilnică în ultimele 14 zile, cursurile se vor ține în format mixt, atât fizic, cât și online, având prioritate preşcolarii, elevii din ciclul primar şi din clasele a VIII-a şi a XII-a. În scenariul roșu (risc mare), cu peste 3 cazuri confirmate, media zilnică la mia de locuitori, se vor face exclusiv cursuri online. Decizia privind scenariul care va fi aplicat în fiecare caz în parte se va lua la nivel județean.