V. BOTEA: EXISTA SPATIILE NECESARE PENTRU DERULAREA PROGRAMULUI “MASA CALDA” IN COMUNELE CIOCILE, MARASU SI RAMNICELU

Scolile Gimnaziale din Ciocile, Marasu si Ramnicelu, impreuna cu autoritatile locale din comunele respective, au posibilitatea sa asigure spatii adecvate pentru derularea programului „Masa calda” – respectiv sala de masa si spatiul in care se va pregati mancarea. Este asigurarea data astazi de inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea, care a spus ca a discutat cu directorii scolilor respective si  totul se poate rezolva fara probleme.

Ziaristii i-au cerut astazi sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) mai multe detalii cu privire la modul in care se va desfasura concret programul respectiv, insa Botea a declarat ca abia a fost aprobata Ordonanta care include cele 3 unitati de invatamant in programul respectiv si ca urmeaza ca in scurt timp sa se primeasca de la Ministerul Educatiei si detaliile concrete: “Va dati seama ca nu am cum sa spun acum cate feluri de mancare vor fi, dar important este ca Guvernul a alocat aceste sume de bani. In perioada urmatoare sigur vom primi si niste instructiuni si niste modalitati de lucru privind derularea programului.

Am zis asa: daca acesti copii doresc sa vina la scoala, hai sa-i sprijinim si noi un pic. Pot sa va spun ca acest program pilot, prin fondurile alocate, va crea spatiile necesare pentru derularea acestei activitati. Exista spatii in care se va asigura servirea mesei, cat si prepararea sau primire mesei sub diverse forme, in functie de sumele de bani care au fost alocate. Dar acum nu pot sa va spun ca se va face catering, ca se va face mancarea acolo, ca vor fi trei feluri de mancare sau vor fi doua feluri, ca prajiturile se aduc de nu stiu unde… Aceste detalii vi le vom ofei in perioada urmatoare”.

Amintim ca potrivit Ordonantei de Urgenta aprobata de Guvern pe 4 februarie, pentru cele 3 scoli din judetul Braila este alocata in anul 2020 o suma totala de 903.000 lei (434.000 lei pentru semestrul II al anului scolar 2019-2020 si 469.000 lei pentru semestrul I al anului scolar 2020-2021). Pe scoli, sumele totale alocate in anul 2020 sunt dupa cum urmeaza: *pentru Scoala Gimnaziala din Ciocile – 346.000 lei; *pentru Scoala Gimnaziala din Marasu – 309.000 lei; *pentru Scoala Gimnaziala din Ramnicelu – 248.000 lei.

Actul normativ amintit precizeaza ca in perioada derularii activitatii didactice, prescolarii si elevii din unitati de invatamant incluse in program vor primi cu titlu gratuit un pachet alimentar sau o masa calda pe zi, in limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).

Ce pot manca elevii in programul “Masa calda”?

Propunerile avizate de Ministerul Educatiei si de Institutul de Sanatate Publica includ: Ciorba de legume; Supa de pui cu legume; Ciorba de vacuta cu legume; Legume cu piept de pui la gratar; Mancare de mazare cu piept de pui; Pilaf cu legume si ficatei de pui; Piure de morcov cu gratar de pui; Piure de cartofi cu piept de curcan; Mancare de varza dulce cu friptura la cuptor; Ghiveci de legume cu pui; Orez cu legume si pui la tava; Sufleu de broccoli cu branza; Cartofi gratinati cu piept de pui la gratar; Tocana de legume cu orez brun; Piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume; Omleta cu legume (ardei, ciuperci, ceapa verde) si branza telemea; Sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor; Dovlecel umplut cu branza la cuptor; Ciuperci la cuptor umplute cu branza (pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani); Macaroane cu branza; Cartofi frantuzesti (la cuptor cu branza si ou);  Quinoa cu legume; Sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume (rosii, castravete, salata); Sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude (gogosar, varza, morcov); Salata de fructe (mar, para, caisa, piersica, banana, portocala).

Mancarea trebuie sa respecte urmatoarele reguli, in ceea ce priveste procesul de preparare:

*Nu se adauga aditivi alimentari, conservanti sau orice alt tip de potentiatori de arome si gust in cazul mancarurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unitatilor de invatamant sau la nivelul unitatilor de tip catering si care urmeaza a fi servite prescolarilor si elevilor; de asemenea, produsele de origine animala sau nonanimala din care se prepara aceste mancaruri nu trebuie sa contina aditivi sau alte substante acceptate, peste limitele stabilite de legislatia in vigoare;

*Uleiul necesar prepararii se utilizeaza o singura data, fiind un ulei de calitate superioara;

*Sarea iodata utilizata nu trebuie sa contina antiaglomeranti sau orice alt aditiv;

*Evitarea mancarurilor care solicita un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a caror combinatie produce efecte digestive nefavorabile;

*Se recomanda imbogatirea ratiei in vitamine si saruri minerale prin folosirea salatelor din cruditati si adaugare de legume-frunze in supe si ciorbe;

*Este interzisa folosirea cremelor cu oua si frisca, a maionezelor, precum si a oualor fierte (nesectionate dupa fierbere);

*Mancarea livrata trebuie gatita in dimineata zilei in care se serveste, pastrandu-se in conditii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si in conditii igienico-sanitare si la temperaturi corespunzatoare, conform legislatiei in vigoare.