V. BOTEA: SALARIILE DIN ÎNVĂȚĂMÂNT SE VOR PLĂTI ÎN TOATĂ PERIOADA ÎN CARE CURSURILE SUNT SUSPENDATE, FIINDCĂ ORELE SE VOR RECUPERA ÎN TIMPUL VACANȚEI DE VARĂ. CADRELE DIDACTICE NU VOR INTRA ÎN ȘOMAJ TEHNIC

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, dă asigurări că nu există niciun pericol ca în perioada următoare, ca urmare a prelungirii stării de urgență – și implicit, a prelungirii perioadei în care sunt suspendate cursurile -, cadrele didactice să intre în șomaj tehnic și să le fie afectate salariile.

Botea a precizat că deocamdată, în perioada vacantei de Paște (3-21 aprilie), profesorii și mare parte din restul angajaților din învățământ sunt în concediu de odihnă, iar după aceea vor fi reluate activitățile cu elevii, în spațiul online: „Nu sunt în pericol salariile cadrelor didactice, nu se pune problema în acest fel, având în vedere că întreaga activitate educativă se va recupera, indiferent că în aceste săptămâni am lucrat și vom lucra în continuare online. Și vă asigur că se desfășoară la modul foarte serios aceste activități online, elevii ne întreabă tot timpul diverse lucruri, ne cer lămuriri sau ne cer să mai facem diverse exerciții; spre exemplu, elevii mei inclusiv ieri, fiind în vacanță, m-au rugat să mai fac o oră cu ei. Și am făcut, normal.

În această perioadă, în care este vacanță, noi, profesorii, suntem în concediu – este ca și cum ne luăm o parte din concediul din vacanța de vară. În școli există încă personal auxiliar și nedidactic care se ocupă de diverse activități legate de contabilitate, secretariat, etc, dar, în principiu, marea majoritate a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic sunt în concediu în momentul de față. Imediat ce se termina vacanța, activitatea se va relua conform programului stabilit de fiecare unitate de învătământ.

Spun încă o dată, salariile se vor plăti, nu este niciun pericol să fie reduse, fiindcă toate orele se vor recupera în timpul vacanței de vară, deci nu se pune problema ca profesorii să intre în șomaj tehnic”.