V. BOTEA: TOATE ŞCOLILE AU OBLIGAŢIA SĂ POSTEZE PE PAGINA DE FACEBOOK A ISJ POZE ELOCVENTE PRIVIND MODALITATEA ÎN CARE S-AU PREGĂTIT PENTRU REÎNCEPEREA ŞCOLII
Consilierul județean Viorel Mortu, fost inspector școlar general, i-a solicitat ieri actualului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Viorel Botea, să ofere în plenul CJ câteva informații cu privire la modul în care sunt pregătite școlile pentru reluarea cursurilor în perioada 2-12 iunie, după ce mai multe luni unitățile de învățământ au fost închise, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Mai exact, este vorba despre cursuri pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, în care se va face recapitularea materiei pentru examenele de Evaluare Națională și respectiv, Bacalaureat.
“Aş vrea să fiţi de acord să îl rugăm pe domnul inspector general Viorel Botea să ne spună dacă marţi, 2 iunie, şcolile sunt pregătite pentru începerea unei formule anume de cursuri de final de an şcolar. Dacă sunt măşti noi la intrarea în şcoală – deci nu cele cu care vin copiii. Dacă profesorii au răspuns obligaţiei de a veni la aceste pregătiri. Dacă toţi elevii acceptă să vină între 2 şi 16 iunie la pregătire. Dacă sunt făcute traseele specifice către surse de apă, toaletă şi intrarea în şcoală, la fiecare unitate în parte, dacă sunt clase suficiente şi alte probleme legate de acest eveniment special din viaţa şcolii, la acest final de an şcolar”, a spus Viorel Mortu.
În ceea ce-l privește, Viorel Botea a declarat că s-au luat toată măsurile pentru se asigura un cadru în care atât elevii, cât și cadrele didactice să fie protejate și că toate unităţile de învăţământ au primit fondurile necesare pentru achiziţionarea de dezinfectanţi şi alte substanţe necesare: “Am fost şi am verificat foarte multe şcoli, personal. Toate şcolile au fost verificate de către inspectorii care le au în arondare. Cine vrea să vadă absolut tot, cred că este o premieră naţională, pe Facebook-ul Inspectoratului, toate şcolile au obligaţia să posteze poze elocvente privind modalitatea în care s-au pregătit pentru reînceperea şcolii.
De asemenea, avem trei modalităţi de lucru pentru copiii din clasa a VIII-a şi a XII-a. Prima modalitate este aceea prin care copiii vin la şcoală, sunt pregătite clasele cu maximum zece elevi, dar nu vor fi zece elevi, pentru că eu am spus foarte clar să fie undeva şase – opt, să fie distanţa cât mai mare şi toate condiţiile igienico-sanitare să fie realizate. Orarul este clar, fixat, trasee clar fixate cu săgeţi, cu intrări, cu ieşiri, termoscanere şi aşa mai departe. Toţi elevii au programul decalat: 10 minute intrare, 10 minute pauză şi tot aşa.
Pentru toţi copiii care nu doresc să vină la aceste pregătiri din motive de sănătate sau dacă nu vor familiile, profesorii organizează obligatoriu ore online – mă refer la obiectele cu examen la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat.
Pentru toţi ceilalţi copii, care nu au posibilitatea niciuneia dintre cele două variante, avem acea metodă pe care nu am inventat-o eu, dar am dat-o tuturor ca exemplu – metoda «plicul». Copiii primesc în plic teste de pe site-ul Ministerului Educaţiei. Sunt douăzeci de teste: matematică, română, fizică, chimie etc și profesorii le verifică săptămânal”.