VARGA: AM DEMARAT PROCEDURILE PENTRU MODIFICAREA LEGISLATIEI PE TEMA PLATII TAXEI PE APA DE PLOAIE

Deputatul Vasile Varga (PNL) anunta ca a fost pregatit deja textul pentru initiativa legislativa privind renuntarea la plata taxei pe apa de ploaie, iar acesta urmeaza sa fie promovat in Parlament. Mai exact, este vorba despre demersurile incepute de liberali in urma nemultumirilor mai multor braileni, care reclama valoarea exagerata a facturilor emise de CUP Dunarea pentru serviciile de apa si canalizare aferente lunilor iulie si august.

Dat fiind ca primarul Marian Dragomir sustine ca aceasta nu este o decizie care se poate lua la nivel local, ci este nevoie de o modificare a legislatiei, pentru a se renunta la plata taxei pe apa de ploaie, liberalii braileni au apelat la parlamentarii PNL locali. Intr-un comunicat dat publicitatii astazi, deputatul Varga precizeaza: “Asa cum am promis, am demarat in aceasta saptamana procedurile de modificare si completare a unor articole ale Legii 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si canalizare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 570 din 30 iulie 2015. Colegii mei de la organizatia judeteana PNL au redactat modificarile pe care le propunem, iar initiativa urmeaza sa intre in procesul legislativ normal, pentru a ajunge la dezbatere si aprobare.
In expunerea de motive am amintit ca una din problemele stringente cu care se confrunta beneficiarii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare este cea a felului in care este calculata factura la apa si canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, acestia trebuie sa plateasca si apa meteorica (pluviala), fiind taxati in baza unor informatii statistice oferite de Institutul National de Meteorologie, chiar daca in realitate, nu a plouat sau nu a nins in perioada respectiva.
De fapt, pentru apa meteorica (pluviala) nu exista masuratori exacte, la acest moment, pentru fiecare localitate in parte, asadar, baza de impunere este ilegala, in opinia noastra, iar aceasta taxa nu trebuie platita de consumatorii casnici din Romania – in orice caz, nu in forma in care se calculeaza ea acum. Precizez ca potrivit formulei de calcul actuale, in judetul Braila s-a ajuns in situatia aberanta ca in unele cazuri, contravaloarea apei pluviale sa reprezinte circa 75% din valoarea totala a facturii pentru serviciile de apa si canalizare aferente lunilor iulie si august, desi in perioada amintita a fost seceta.
Pentru ca aceasta propunere legislativa vine in intampinarea solicitarilor cetatenilor din mai multe localitati, care in ultima perioada au reclamat aceasta nedreptate, colegii mei din PNL Braila s-au organizat deja pentru o campanie de strangere de semnaturi de la populatie, pentru a da o si mai mare consistenta acestui demers legislativ. Aveti in foto modificarile pe care le-am propus si care, dupa dezbateri, sper sa fie si aprobate”.
In proiectul initiat de Vasile Varga se precizeaza: “Apele meteorice se factureaza exclusiv in sarcina autoritatilor publice locale si a institutiilor publice”.