VARGA: AM GASIT O SOLUTIE FARA ECHIVOC PENTRU ELIMINAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE
Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) este multumit de faptul ca initiativa sa de modificare a legislatiei legate de taxa pe apa de ploaie a avut succes si a fost aprobata in Parlament. Mai exact, este vorba despre o modificare a articolul 36 din Legea 241/2006, care mai nou, stipuleaza clar faptul ca orice consiliu local poate decide prin vot eliminarea taxei pe apa pluviala pentru cetateni.
Varga a declarat intr-o conferinta de presa ca si pana acum exista posibilitatea legala ca un consiliu local sa ia o astfel de decizie, dovada ca in unele orase chiar s-a intamplat acest lucru si consumatorii casnici nu mai platesc taxa pe apa de ploaie.
Liberalul a precizat insa ca a considerat ca este necesara, totusi, modificarea legii si introducerea unor prevederi in care sa scrie negru pe alb ca orice consiliu local poate lua o astfel de decizie, pentru ca acei primari si consilieri care se fac ca nu inteleg, sa nu mai poata interpreteze prevederile legale intr-un fel care nu este in interesul cetatenilor: “Pe fondul unor nemultumiri generalizate si a semnalelor care mi-au fost transmise privind abuzurile pe care cei de la CUP <<Dunarea>> le fac mai ales in ceea ce priveste taxa pe apa de ploaie, am incercat sa vad care este solutia legala, ca act normativ, ce poate sa modifice acest text, pentru ca administratiile sa poata elimina taxa din facturile populatiei.
Legislatia existenta evident ca a permis multe interpretari. Au fost administratii locale cum a fost cea de la Buzau sau cea de la Turnu Severin, unde autoritatile locale au decis pur si simplu sa elimine taxa prin aplicarea unui coeficient zero in calculul taxelor apei pluviale.
Pentru a nu exista aceste diferente de interpretare, am cautat o solutie de modificare la articolul 36 la Legea 241 din 2006, privind serviciul de alimentare cu apa si canalizare, pentru a gasi o solutie fara echivoc pentru eliminarea taxei. Am urmarit, de fapt, ca autoritatile administrativ teritoriale sa poata adopta hotarari pentru scutirea populatiei de la aceasta plata a colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apei de ploaie.
Proiectul pe care l-am initiat a avut foarte multe transformari la Senat. Cand a ajuns la Camera Deputatilor, am fost, totusi, satisfacut pentru faptul ca interpretarea data a fost benefica, indiferent daca s-au facut multe modificari pe expunerea de motive si pe proiectul initial”.
Amintim ca primarul Brailei, Marian Dragomir, precum si colegii sai, consilierii PSD, au refuzat de mai multe ori in ultimele luni sa aprobe o hotarare de eliminare a taxei pe apa de ploaie – demersurile fiind initiate de consilierii PNL -, pe motiv ca asa ceva nu ar fi legal. PSD-istii au continuat sa sustina ca nu ar fi legala eliminarea taxei pe apa de ploaie chiar si dupa ce s-au prezentat public mai multe cazuri de orase din Romania in care taxa amintita a fost eliminata, ca urmare a unor hotarari de consiliu local.