Varga: Ambiguitatile din textul Constitutiei au dus la crize institutionale, blocaje politice si sociale
Deputatul PNL de Braila Vasile Varga saluta reluarea lucrarilor comisiei care se ocupa cu elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei, dupa luni de zile de pauza. Intr-o recenta declaratie politica, Vasile Varga arata ca Legea fundamentala necesita categoric modificari, iar experienta ultimilor ani a demonstrat fara putinta de tagada ca din cauza unor texte ambigui, interpretate in fel si chip, s-a ajuns la crize institutionale, la blocaje politice si sociale “nepermise”: “Apreciez ca fiind de bun augur faptul ca, dupa o pauza de mai multe luni, Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei si-a reluat activitatea, urmand ca, pana la inceputul verii, raportul comisiei sa fie finalizat si supus dezbaterii parlamentului Romaniei.
Comisia de revizuire a Constitutiei, din componenta careia fac parte si noua colegi liberali, si-a stabilit o foaie de parcurs, astfel incat raportul sa poata fi finalizat pana la data 1 iunie a.c., urmand ca in aceeasi luna proiectul sa fie dezbatut intai in Senatul Romaniei, urmand ca din toamna acestui an, dezbaterea sa poata incepe si in Camera Deputatilor, iar la sfarsitul lunii octombrie, acesta sa fie supus votului Parlamentului. Odata cu reluarea demersului parlamentar in comisia de resort, membrii acesteia trebuie, in primul rand, sa tina cont de observatiile venite de la Comisia de la Venetia si de la Curtea Constitutionala si apoi, de opiniile celor mai buni experti in drept constitutional, astfel incat noua forma a Legii fundamentale sa aiba rolul de a intari statul de drept si drepturile si libertatile cetatenilor romani, iar separarea puterilor in stat si asigurarea independentei justitiei sa fie cu adevarat puncte de reper solide in noul text de lege. Consider ca toate conflictele dintre institutiile statului, la care romanii au fost fortati sa asiste, timp de 10 ani, au putut avea loc tocmai din cauza ambiguitatilor din actualul text al Legii fundamentale. Acestea au condus deseori la crize institutionale artificial induse uneori, care, transpuse in probleme majore, au determinat tot felul de blocaje politice si sociale nepermise, in mod normal, intr-un stat democratic. Cred ca in acest moment este vital ca intreaga clasa politica sa inteleaga faptul ca sta numai in puterea ei ca Romania sa aiba o Constitutie clara, eficienta si deloc arbitrara!
In acest demers important, partidele trebuie sa puna mai presus de interesele politice importanta unei Legi fundamentale pentru modernizarea unei tari, in vederea remodelarii institutionale si restructurarii vietii politice, sociale si economice romanesti. Este evident necesara o reforma profunda a statului si a institutiilor sale fundamentale, iar aceasta poate incepe numai cu reformarea legii sale de baza, si anume cu Constitutia! In acest sens, consider ca toate partidele politice parlamentare trebuie sa faca efortul de a sustine in demersul de modificare a Constitutiei tot ceea ce inseamna respect pentru cetatean si pentru statul roman si institutiile sale!”.