VARGA: ASTEPT CA PRIMARUL DRAGOMIR SA PROPUNA ELIMINAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE LA PRIMA SEDINTA CLM, DUPA PROMULGAREA LEGII

Veste buna pentru braileni – si nu numai -, in legatura cu controversata taxa pe apa de ploaie. Camera Deputatilor a aprobat azi, cu 285  de voturi <<pentru>>, modificarea si completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apa si canalizare, modificari initiate de Vasile Varga, deputat PNL de Braila. Ca urmare a acestei schimbari in legislatie, consiliile locale vor putea adopta hotarari pentru scutirea populatiei de la plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale, serviciile urmand a fi suportate din bugetul local, in limita disponibilitatilor si a sumelor alocate cu aceasta destinatie.

In acst context, deputatul Varga precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii: “Taxa pe apa de ploaie ii afecteaza pe toti consumatorii, care au semnalat tot felul de nereguli in modul in care aceasta a fost calculata, fie prin aplicarea unor coeficienti neconformi, fie prin utilizarea unor suprafete inexistente in realitate. S-a ajuns la situatii aberante, ca brailenii sa achite apa de ploaie pentru luni in care nu a plouat sau au fost cazuri in care taxa pe apa de ploaie a fost mai mare decat valoarea apei menajere consumate. Au existat decizii diferite ale administratiilor locale, au fost orase unde apa de ploaie a fost eliminata din facturi, alti edili au invocat lipsa unui cadru legislativ. Au fost instante care au constatat abuzuri asupra consumatorilor, au fost instante care au decis ca taxa poate fi eliminata. De acum, se poate actiona unitar, in sensul eliminarii acestei taxe abuzive din toate facturile. Astept ca primarul Dragomir sa puna in aplicare aceasta decizie la prima sedinta a Consiliului Local Municipal Braila, dupa ce legea va fi promulgata de presedinte”, a explicat Vasile Varga.

In document se mai arata ca deputatul brailean are, totusi, o nemultumire – “aceea ca modificarea legislativa nu a trecut chiar in forma imperativa propusa initial, prin care consiliile locale erau obligate sa suporte plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale, ci lasa la latitudinea administratiilor locale luarea acestei decizii. Aprobarea acestor modificari reprezinta un succes, mai ales pentru un oras ca Braila, unde 15.000 de locuitori au semnat pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie, in cadrul celei mai mari campanii civice desfasurate in oras”.