VARGA: AUTORITATILE TREBUIE SA LASE LA O PARTE ORGOLIILE SI SA CLARIFICE URGENT SITUATIA FINANTARII PODULUI PESTE DUNARE DIN FONDURI EUROPENE

Deputatul Vasile Varga (PNL) acuza “dezinteresul”  manifestat de guvernarea PSD-ALDE pentru depunerea la Bruxelles a proiectului podului peste Dunare de la Braila, astfel incat acest obiectiv sa poata fi realizat cu fonduri europene.

Varga a facut o declaratie politica pe aceasta tema de la tribuna Parlamentului, solicitand “factorilor decidenti de azi ai statului roman sa lase la o parte orgoliile” si sa faca rapid toate demersurile necesare in vederea obtinerii finantarii europene: “Acum cinci ani imi exprimam speranta ca podul peste Dunare de la Braila se va construi in scurt timp. Atunci, in contextul unei viitoare si promitatoare colaborari cu statul roman, investitori chinezi se aratau foarte interesati de participarea la construirea unui asemenea obiectiv strategic atat pentru Romania, cat si pentru aceasta regiune a Europei. Atat brailenii, cat si tulcenii (dar si galatenii), ar fi beneficiari in mod direct si concret: nu ar mai fi obligati sa treaca Dunarea cu bacul (sau sa ocoleasca pe la podul de la Giurgeni), plus numeroase avantaje economice ce s-ar genera prin existenta podului.
Dar se vede treaba ca promisiunile guvernantilor de atunci inca nu s-au concretizat asa cum ne-am fi asteptat. Am ramas doar cu aprobarea de principiu a finantarilor din partea romana, precum si cu semnarea, in ianuarie 2018, a unui contract privind constructia podului suspendat de la Braila.
Inexplicabil este ca nici pana azi nu a fost trimisa documentatia la Comisia Europeana, pentru a fi suportata finantarea acestui obiectiv. Asta, in contextul in care doamna Corina Cretu, Comisarul european pentru politica regionala, si-a exprimat indignarea (pe buna dreptate) ca partea romana intarzie sa ceara Bruxelles-ului, prin documente bine motivate, finantarea din fonduri europene pentru acest proiect.
Prin aceasta declaratie doresc sa trag un semnal de alarma pentru ca aceasta oportunitate sa nu se piarda. Factorii decidenti de azi ai statului roman trebuie sa lase la o parte orgoliile si sa procedeze cu celeritate pentru clarificarea situatiei finantarii din fonduri europene a podului peste Dunare de la Braila, un obiectiv extrem de important din punct de vedere al infrastructurii rutiere, care trebuie sa faca de legatura intre Muntenia, Moldova si Dobrogea, reprezentand, totodata, si un element de siguranta nationala”.