VARGA: DE ACUM INAINTE, NU MAI STA LA LATITUDINEA MANAGERULUI DE SPITAL SA APROBE CONTINUAREA ACTIVITATII PENTRU MEDICII AJUNSI LA VARSTA PENSIONARII; EI VOR PUTEA PROFESA PANA LA 67 DE ANI

Parlamentarul brailean Vasile Varga (PNL) este multumit de faptul ca in Camera Deputatilor s-a votat proiectul de lege care permite medicilor romani sa-si practice meseria, indiferent de specializarea lor, pana la 67 de ani. Varga precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii ca mai trebuie doar ca legea sa fie promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis, iar apoi va intra in vigoare.

Deputatul PNL  mai spune ca medicii care doresc sa  ramana in activitate pana la 67 de ani trebuie sa depuna o solicitare la unitatea medicala unde profeseaza, cu trei luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare: ”Este o reparatie absolut necesara, in conditiile in care stim ca exista o lipsa de medici specialisti care se resimte in spitalele mari, dar si in cele mici. Nu putine sunt situatiile in care sectii ale spitalelor din provincie pur si simplu s-au inchis, din lipsa de specialisti. In aceste conditii, este evident ca ne confruntam si cu o diminuare a calitatii actului medical, pentru ca asupra fiecarui medic este o presiune tot mai mare, fiecaruia ii revine un numar tot mai mare de pacienti, de cazuri pe care trebuie sa le rezolve. Ceea ce aduce bun aceasta lege este faptul ca medicul care vrea sa ramana in activitate nu mai sta la latitudinea managerului de spital, care, pana acum, ii putea aproba sau nu continuarea activitatii. Acum vorbim despre o lege care trebuie doar aplicata. Chiar cred ca experienta acestor oameni si profesionalismul lor trebuie sa fie folosit intr-un sistem care si asa se confrunta cu tot felul de lipsuri”.

Pana acum, medicii erau obligati sa iasa la pensie la 65 de ani, barbatii, si la 63 de ani, femeile. Acum, cei care doresc, pot profesa pana la 67 de ani.

Potrivit unor studii ale Bancii Mondiale, numai in perioada 2000-2013, din Romania au plecat peste 14.000 de medici specialisti. Practic, peste 25% din absolventii facultatilor de medicina au preferat sa profeseze in strainatate, din cauza veniturilor salariale insuficiente din Romania, dar si a dificultatilor in a-si desfasura activitatea din lipsa de aparatura, medicamente sau materiale sanitare din spitale.