Varga: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ar face bine sa se retraga din functie!

P1060826

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga este ingrijorat de situatia agriculturii romanesti si de perspectivele absorbtiei fondurilor europene in acest sector, pe anul in curs. Intr-o declaratie de presa, Vasile Varga apreciaza ca problemele din agricultura romaneasca au drept cauza cauza incompetenta oficialilor din Ministerul Agriculturii si haosul din sistem. Deputatul brailean avertizeaza ca  in lipsa reglementarii clare a procedurilor necesare pentru programele finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, gradul de absorbtie a banilor alocati pentru acest an va fi nul: „La initiativa Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost convocat, in cadrul <<Orei Guvernului>>, la dezbaterea cu tema <<Starea agriculturii romanesti>>. Dezbaterea s-a impus pe fondul situatiei grave in care se afla agricultura din Romania si a lipsei masurilor adecvate (pe care ar fi trebuit sa le adopte Ministerul Agriculturii), dar si in conditiile in care fermierii romani reclama o grava subfinantare a agriculturii.

In realitate, agricultura dispune de un procent important din PIB-ul Romaniei dar, din cauza incompetentei oficialilor din Ministerul Agriculturii si a haosului creat in sistem, domeniul a fost privat de sume importante. Am constatat cu stupoare ca Ministerul nu a reglementat nici macar acum procedurile necesare pentru programele finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, iar absenta acestor proceduri ii afecteaza pe fermierii romani, care nu vor putea accesa fondurile europene. In aceste conditii, gradul de absorbtie a banilor alocati pentru acest an va fi unul NUL!

Guvernul Ponta si Ministrul Agriculturii au dovedit ca sunt incapabili sa gestioneze un domeniu vital al economiei romanesti si au preferat sa foloseasca  Programul National de Dezvoltare Rurala (P.N.D.R.) 2014-2020 doar ca agent politic.  Desi PNDR a fost inaugurat de actualii guvernanti cu mare fast (de doua ori, in mai 2014 si in martie 2015), ghidurile de finantare au fost puse pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale si scoase ulterior de pe site. Dezorganizarea are ca efect imposibilitatea de a accesa banii europeni, iar agricultura Romaniei a fost privata deja doi ani de aceasta importanta sursa de finantare”.

Vasile Varga il acuza pe ministrul Agriculturii ca se face vinovat si de ingreunarea procesului de depunere a cererilor si ii sugereaza acestuia sa se retraga in functie: „Mai mult decat atat, Ministrul Agriculturii se face vinovat si de ingreunarea procesului de depunere a cererilor, dar si de  schimbarea regulilor jocului pentru obtinerea subventiilor prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Din vina Ministrului Daniel Constantin, sute de mii de agricultori romani sunt in pericol sa ramana in acest an si fara subventii!

Tabloul creionat este unul dezastruos: lipsa subventiilor si a finantarilor europene ii va duce pe fermierii romani in incapacitate de a concura pe piata libera comuna, cu preturi competitive. Consider ca este oportuna o analiza serioasa asupra  viitorului agriculturii din Romania, precum si asupra situatiei dramatice cu care se confrunta fermierii, din cauza incapacitatii administrative a Ministerului Agriculturii, condus de Daniel Constantin, care ar face mai bine sa se retraga din functia pe care o detine! Agricultura romaneasca poate deveni unul dintre principalii piloni ai economiei romanesti, daca este tratata cu responsabilitate si competenta si daca fermierii vor beneficia de sustinere similara celei pe care o primesc alti fermieri europeni”.