VARGA: TINERII FERMIERI CARE DORESC SĂ-ȘI ÎNFIINȚEZE EXPLOATAȚII AGRICOLE POT ACCESA FONDURI NERAMBURSABILE PRIN PNDR

Deputatul PNL de Brăila Vasile Varga informează tinerii fermieri care doresc să-și înființeze exploatații agricole că pot solicita fonduri nerambursabile, în condițiile în care sunt disponibile circa 43 de milioane de euro prin PNDR, special cu această destinație.

Într-un comunicat dat publicității, Varga precizează că ieri s-a deschis sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR – 2020), iar cererile pot fi depuse până pe 15 octombrie 2020 sau până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni: „Sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil. Fiecare întreprinzător poate beneficia de un grant în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.

Este o oportunitate extraordinară pentru toți tinerii brăileni care vor să-și dezvolte o afacere în agricultură, inclusiv pentru cei care au plecat în străinătate și vor să se întoarcă acasă. Pentru că din fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an, în valoare de peste 43 de milioane de euro, 20 de milioane de euro sunt alocați pentru tinerii fermieri din diaspora. Este prima dată când există o alocare distinctă pentru cei din afara granițelor țării.

Mulți au promis că vor lua măsuri să aducă tinerii înapoi acasă. Iată că Guvernul liberal chiar face un pas important și sper ca mulți brăileni plecați din județ să ia în calcul această oportunitate și să revină lângă familii, să-și dezvolte propriile ferme.

Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară, în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25%, în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși, însă, trei ani de la semnarea Contractului de finanțare sau cinci ani, în cazul exploatațiilor pomicole”.