Vasile Cortez: Nu am inceput bine anul la CJ Braila, domnule presedinte Mortu!

P1090960

Liberalii sunt de parere ca activitatea Consiliului Judetean Braila a inceput cu stangul in noul an, dat fiind ca prima sedinta a acestui for s-a desfasurat astazi in conditii care nu respecta legea. Mai exact, consilierii liberali au reprosat sefului CJ, Viorel Mortu (PSD), documentul care urma sa fie votat in sedinta extraordinara de astazi le-a fost trimis abia aseara, si nu cu minimum 3 zile inainte, asa cum prevede legea. Liberalii sunt cu atat mai nemultumiti, cu cat este vorba despre aprobarea “acoperirii definitive din excedentul bugetului local a deficitului sectiunii de dezvoltare stabilit in anul 2015” – adica despre bani publici.

Consilierul liberal Vasile Cortez (foto) a declarat ca liberalii nu pot vota acest proiect de hotarare, fiindca nu au avut timp sa analizeze toate cifrele continute in el: “Noi aseara am intrat in posesia documentului! Nu am avut timp sa-l studiem. Daca trebuie sa primim documentele cu 3 zile inainte, macar alaltaieri trebuia sa  stim si o noi ce contine documentul asta.  Aseara a fugit dupa noi prin tot orasul, ca sa ne dea documentul. Nu am inceput bine anul, domnule presedinte! Ne rugati tot timpul sa intelegem situatia… Pai asa, o sa ne rugam sa nu ninga!”.

Presedintele CJ a explicat ca la inceputul lunii ianuarie s-a prezentat un cont de executie provizoriu, vizavi de executia bugetara pe anul 2015, la care ulterior au aparut modificari, iar ultima forma a documentului propus spre analiza consilierilor a fost gata ieri, la ora 14: “Daca lucrurile  ar merge dupa sufletul nostru, totul ar merge ca un mecanism de ceas, numai ca au fost doua etape de primit documente, cu numar de inregistrare, cu tot…Si eu as vrea sa fie totul mecanism de ceas; realitatea este mai chisnovata, mai imprevizibila, ce sa facem? Trebuia sa votam acest proiect in primele  5 zile lucratoare ale anului. Ieri, la ora 14, a venit ultima analiza financiara de la directie; daca faceam sedinta luni era prea tarziu, deci intram intr-un mecanism dintr-asta in care situatiile sunt delicate si doar intelegerea superioara a contextului poate rezolva problema. Nimeni nu se joaca cu aceste cifre, sa stiti!”.

Nici consilierul Ovidiu Nechita (PNL) nu a fost de acord sa-si dea votul pentru un document pe care n-a avut timp sa-l studieze in amanunt: “Sunt convins ca toti suntem nedumeriti cu privire la aceste schimbari, pentru ca nu am avut timp sa le analizam. Daca vreunul dintre colegi stie foarte clar ce se intampla cu acest proiect, este OK, dar sunt convins ca niciunul nu stie – si atunci mesajul nostru este acela ca daca dvs respectati legea, care spune ca trebuie sa intram in posesia documentelor cu 3 zile inainte de sedinta, ca sa putem sa le analizam, atunci stiti ca nu este corect sa venim sa votam azi, in conditiile in care am primit documentele aseara. Eu, in momentul de fata, nu pot sa-mi dau seama daca ceea ce ne cereti sa aprobam e corect sau nu este corect, pentru ca nu am avut timp sa analizez documentul, cu toate sumele respective”.

Proiectul de hotarare a fost aprobat, cu votul majoritatii.