Vasile Varga: Necesitatea votului prin corespondenta nu poate fi ignorata la nesfarsit de PSD!

P1100390

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga considera necesara introducerea in legislatia nationala a votului prin corespondenta, astfel incat romanii de peste granite sa-si poata exprima optiunea in conditii civilizate. Dupa ultimele experiente legate de alegeri, care au fost de-a dreptul dezastruoase in unele sectii de votare aflate in afara tarii, Vasile Varga considera ca nu mai trebuie argumentata necesitatea legiferarii variantei de vot prin corespondenta. Deputatul liberal acuza PSD-ul ca boicoteaza acest proiect de lege, atitudine ce poate fi considerata o ignorare a drepturilor si nevoilor romanilor aflati in strainatate: „PNL a militat in permanenta pentru drepturi si libertati ale cetatenilor, iar garantarea dreptului la vot pentru romanii din strainatate, prin introducerea votului prin corespondenta, se inscrie in acest demers. Initiativa legislativa a PNL privind votul prin corespondenta vine in intampinarea nevoii exprimate de cetatenii romani din afara granitelor Romaniei si a dorintei de exercitare a dreptului de vot in mod nediscriminatoriu, pentru toti cetatenii romani.

Consider ca introducerea votului prin corespondenta este o prioritate, in conditiile unei prezente limitate la urne, la alegerile parlamentare si prezidentiale, in cadrul sectiilor de votare din strainatate. Proiectul de lege privind votul prin corespondenta este unul simplu, functional si care garanteaza secretul votului, fiind vorba de un vot alternativ, ce nu exclude si votul obisnuit, prin prezenta la urne, intr-o sectie de votare. Legea este gandita astfel incat alegatorul sa nu cheltuiasca niciun ban in exercitarea votului.

Legea privind votul prin corespondenta este un angajament asumat de liberali si de presedintele Iohannis, iar in urma consultarilor de la Palatul Cotroceni, de la inceputul acestui an, s-a luat decizia adoptarii legii, in aceasta sesiune parlamentara. Numai ca asistam la un adevarat boicot al PSD si al Guvernul Ponta fata de legea votului prin corespondenta, ceea ce s-ar traduce printr-o noua ignorare a drepturilor si nevoilor romanilor aflati in strainatate.

Experienta de la ultimele alegeri prezidentiale a evidentiat gravele disfunctionalitati ale sistemului electoral aplicabil cetatenilor aflati in strainatate.  Unii romani care au incercat sa voteze in sectiile organizate in afara granitelor au fost pusi in situatii  umilitoare, iar imaginea Romaniei a fost afectata. Nu este prima data cand sustin ca romanii nu trebuie sa mai fie niciodata in situatia rusinoasa de la ultimele alegeri, cand statul roman a ridicat piedici flagrante pentru cei care au dorit sa voteze, prin organizarea unui numar insuficient de sectii de votare in strainatate.

Legea votului prin corespondenta vine sa elimine tocmai aceste neajunsuri, iar PSD are sansa ca macar in ultimul ceas sa mai repare ceva din raul produs oamenilor si imaginii Romaniei. Mai mult, votul prin corespondenta este o ocazie importanta ca Parlamentul sa-si recapete credibilitatea si sa puna capat multiplelor abuzuri in domeniul electoral savarsite de Victor Ponta.

Facilitarea unui drept fundamental nu-si poate gasi niciun motiv rational pentru a fi impiedicata. Dreptul la vot nu este o lozinca, asa cum gresit crede premierul Ponta, iar liberalii fac toate demersurile parlamentare posibile pentru adoptarea cat mai rapida a proiectului.

Necesitatea votului prin corespondenta nu poate fi ignorata la nesfarsit de PSD!”.