VASILE VARGA: SPER CA SAPTAMANA ACEASTA SA SCAPAM DE PLATA TAXEI PE APA DE PLOAIE!

Parlamentarul brailean Vasile Varga (PNL) a cerut astazi colegilor sai deputati de la toate partidele sa voteze proiectul de modificare a articolului 36 din Legea 241/ 2006, privind Serviciul de alimentare cu apa si canalizare, astfel incat consumatorii casnici sa nu mai plateasca taxa pe apa de ploaie. Varga este initiator ale acestui proiect care permite consiliilor locale sa adopte hotarari pentru scutirea populatiei de la plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale, serviciile urmand a fi suportate din bugetul local, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.

Propunerea liberalului era ca toate consiliile locale sa fie obligate sa elimine taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici, insa in Senat s-a aprobat ca aceste consilii sa “poata” sa ia astfel de decizii, fara a fi obligatia de a face acest lucru.

In cursul acestei saptamani este de asteptat ca proiectul sa intre si in discutia Camerei Deputatilor, iar in acest context, Varga a facut astazi o declaratie politica pe tema controversatei taxe pe apa de ploaie.

 “Plata taxei pe apei de ploaie trebuie sa revina strict in curtea autoritatilor locale. Aceasta modificare legislativa va permite consiliilor locale sa adopte hotarari pentru scutirea populatiei de la plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale, servicii ce vor fi suportate din bugetul local, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie. Primarii nu vor mai putea sa spuna ca nu au cadrul legislativ pentru eliminarea acestei taxe abuzive, care a dat nastere la multe nemultumiri.
De altfel, am initiat acest demers legislativ avand in vedere tocmai nedreptatea la care sunt supusi cetatenii de catre furnizorii de servicii de apa si canalizare si de unele administratii locale. Initiativa are la baza numeroase petitii si sesizari pe aceasta tema si numai la Braila, o petitie pentru eliminarea taxei a avut suportul a peste 10.000 de oameni.
Nu sunt pe deplin multumit pentru modul in care va iesi aceasta lege, pe care am dorit-o imperativa, adica sa oblige autoritatea locala sa suporte taxa pe apa de ploaie, nu sa dea acesteia libertatea de a alege daca elimina taxa sau nu. De aici incolo se va vedea buna-credinta a primarilor; este, oricum, un pas important pentru eliminarea abuzurilor furnizorilor de servicii.
Reamintesc ca proiectul a trecut de Senat la finalul lunii mai, iar Camera Deputatilor este for decizional. Cel mai probabil, la mijlocul acestei saptamani va fi votul la Camera pentru acest proiect legislativ”, a comentat Vasile Varga pe o retea de socializare.