VASILE VARGA: STATUL ROMAN TREBUIE SA AIBA GRIJA DE TOTI CETATENII, INDIFERENT DACA AU SAU NU ASIGURARE DE SANATATE

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga sustine necesitatea dezvoltarii unor programe nationale de preventie si educatie pentru sanatate, care sa fie gratuite pentru toti cetatenii, indiferent daca acestia sunt sau nu asigurati. Deputatul liberal considera ca activitatea de preventie trebuie sa fie o prioritate pentru orice guvern, fiindca aceasta prezinta doua avantaje majore: 1. reducerea cheltuielilor cu pacientii care au boli grave, situatie in care au ajuns fiindca nu s-au prezentat la medic atunci cand afectiunile lor erau in stadiu incipient; 2. o mai buna stare de sanatate a populatiei.

„Dezvoltarea si generalizarea unor programe nationale de preventie si educatie pentru sanatate, care sa fie gratuite pentru toti cetatenii, indiferent ca sunt sau nu asigurati, reprezinta una din temele prioritare ale Programului de Guvernare al PNL. Sanatatea este bunul cel mai de pret al fiecarui om si tocmai de aceea mereu am fost de parere ca protejarea pacientului trebuie sa fie primul obiectiv al sistemului sanitar. Statul roman trebuie sa aiba grija de toti cetatenii, indiferent daca sunt sau nu asigurati.

La inceputul acestui an, alaturi de colegii liberali, am sustinut proiectul Legii Preventiei, care a dat nastere la multe polemici. In aceasta lege era prevazut exact acest lucru: obligativitatea statului roman de a participa cu fonduri exclusive pentru preventie. Este modul cel mai corect de actiune: sa aloci fonduri de bugetul de stat si sa te asiguri ca suma respectiva este cheltuita doar pentru programe de preventie, la care participa toti cetatenii Romaniei. Aceasta este o optiune de viitor prin care se propune o alternativa viabila, cu rezultate pe termen lung. Avem nevoie de un cadru legislativ nou in domeniu, unul in care atentia cade pe preventie, ca modalitate de a ne asigura atat ca Romania are o populatie sanatoasa, cat si ca statul raspunde nevoilor si cerintelor prioritare ale cetateanului, in ceea ce priveste sanatatea acestuia”, declara Vasile Varga.