Veronica Dobrin, despre programul „Terapia prin teatru”: În 2001, un director de teatru de la Madrid m-a invitat să particip la un festival de teatru cu copii cu diazbilități. Pentru moment, mintea mea a refuzat, dar ulterior m-am trezit

Veronica Dobrin, fost director al Teatrului „Maria Filotti” Brăila, își amintește cu nostalgie de programul „Terapia prin teatru”, în care au fost angrenați copiilor cu dizabilități și care s-a derulat în perioada 2003-2007.

Invitată la evenimentul cultural intitulat „Interviurile Centrului”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Veronica Dobrin a vorbit despre acest program inedit, vremea respectivă: „M-am gândit foarte mult la asta, pentru că începuse să se discute despre folosirea fondurilor europene. În 2001 Brăila a găzduit o mare manifestare, se chema Odissea 2001, o idee pornită de Cătălina Buzoianu, cu un spectacol ce a pornit din sudul Franței, a trecut prin multe orașe-port și a ajuns și la Brăila. O mare manifestare, cu participare internațională.

Printre participanți a fost și un director de teatru de la Madrid, care m-a invitat să particip în Spania la un festival de teatru cu copii cu dizabilități. Pentru moment, mintea mea a refuzat, a zis «Lasă că e loc pentru ăștia întregi în teatru…”, dar ulterior, citind programul, m-am trezit și mi-am dat seama ce dreptate are. Am trimis o trupă de copii cu unul dintre actori, Florin Chirpac, în Spania și ulterior am fost invitați să participăm pe litoralul bulgăresc la un spectacol de același gen. Și m-am dus și eu în ultimele două zile și am văzut despre ce este vorba și atunci mi-am propus să iau exemplu și să fac acest proiect.

Proiectul «Terapia prin teatru», adresat copiilor cu dizabilități, a avut foarte mulți participanți, prin diverse activități – peste 600 de participanți au fost, din centrele de plasament sau copii din oraș, copii mai mici sau mai mari. Am participat și la un festival internațional în Franța cu spectacol de acest gen, cu doi actori foarte buni, Liviu Pintileasa și Mihaela Trofimov, care i-au însoțit. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de circa 5 ani, din care 2 ani cu finanțare, a avut un efect extraordinar și a fost declarat cel mai bun proiect european adresat copiilor, festivitatea fiind la București, cu participarea reprezentanșilor UE.

M-am gândit să fac încă un proiect de acest gen, dar n-am mai avut tinmp. Nu e ușor să faci un proiect european, dar și acum, când mă întâlnesc pe stradă cu cei care au beneficiat de acest proiect, mă strigă de la distanță…

A fost o experiență pe care o recomand”.