Veronica Dobrin: În 1997 am învățat și eu „jocul” democratic „pleacă ai voștri, vin ai noștri”; n-am înțeles atunci, dar ulterior am înțeles și m-am obișnuit cu această idee…

„Am plecat din sistemul Culturii în 1997. Atunci am învățat și eu «jocul» democratic «pleacă ai voștri, vin ai noștri”; n-am înțeles atunci, dar ulterior am înțeles și m-am obișnuit cu această idee…” – este declarația făcută în cadrul evenimentului cultural „Interviurile Centrului” de Veronica Dobrin, fost profesor, fost director al unor instituții de cultură brăilene, printre care și Teatrul „Maria Filotti”.

La evenimentul organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Veronica Dobrin a mai povestit cum după plecarea sa din domeniul amintit, ce a fost determinată de niște jocuri politice, în 2000, primarul Anton Lungu a rugat-o să preia conducerea Teatrului „Maria Filotti”: „În anul 2000, primarul de atunci m-a chemat și m-a rugat să vin să conduc Teatrul, aflat atunci într-o derivă. La început am refuzat, am zis că nu e de mine; pe urmă i-am promis că voi sta câteva luni, până voi găsi omul potrivit și așa am stat an de an, până s-au făcut aproape 10 ani. E o institutție la care am lucrat cu plăcere, unde am simțit că sunt acceptată – e foarte important lucrul acesta – și când simți că ești acceptat, că ceea ce gândești e bine, prinzi aripi și faci din ce în ce mai bine.

Atunci am inițiat și Festivalul Internațional de Teatru de la Brăila – atunci avea o tentă balcanică, se chema «Europa, via Balcani», cu multe și prestigioase formații de teatru din țară și de peste hotare. Aș spune că toate teatrele naționale din România au fost prezente în diverse ediții ale festivalului de la noi.

Întotdeauna, dacă lucrezi cu plăcere, învingi greutățile. Pentru că sunt greutăți: oameni care încearcă să pună bețe în roate, oameni care acționează fără să știe despre ce este vorba și dau drumul la vorbe fără să se gândească la faptul că rănesc.

A fost o viață variată ca activități, mi-a plăcut și în învățământ și mi-a plăcut și ceea ce am făcut ulterior”.