Vicepremierul Grindeanu susține că Drumul Expres Brăila-Galați va fi terminat la timp, în ciuda problemelor apărute: „Vorbim de un antreprenor extrem de serios, care își va respecta termenul”

Vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD), ministru al Transporturilor, consideră că nu sunt întemeiate temerile exprimate public de reprezentanții Asociației Pro Infrastructura cu privire la faptul că există riscul ca Drumul Expres Brăila – Galați să nu fie finalizat până în anul 2023 – așa cum este prevăzut -, din cauza unor întârzieri apărute pe parcurs. Aceste întârzieri nu sunt însă din vina constructorului – care lucrează într-un ritm foarte bun -, ci din vina statului, spun cei de la Pro Infrastructura. Mai exact, „ministerul trebuie să facă exproprieri suplimentare aferente mutării rețelelor electrice care tronează în mijlocul drumului, iar procedurile de mediu (pădurile din zona Siretului) sunt departe de a fi rezolvate”.

Întrebat despre acest subiect aseară, în timpul unei vizite pe care a făcut-o pe șantierului podului peste Dunăre de la Brăila, Sorin Grindeanu a răspuns: „Sunteți din presa locală și știți că s-a lucrat bine, chiar foarte bine la acest drum. Am avut o discuție cu antreprenorul și îmi spunea că nu intră în discuție să nu finalizeze această lucrare. N-aș vrea să comentez fiecare zicere a unora sau a altora; o să vedem finalitatea.

Știu de problema legată de acea… pădure, dacă o putem numi așa și de  ceea ce înseamnă exproprierea și tocmai de aceea, ca să preîntâmpinăm toate situațiile de acest tip, după cum bine știți, în urmă cu o lună și jumătate, în Guvern am aprobat o Ordonanță de Urgență prin care am redus toate aceste termene. De asemenea, am reușit să punem în aplicare niște proceduri mai flexibile, fie că vorbim de exproprieri, fie că vorbim de mutări de utilități, că și aici a fost cazul. Toate aceste proceduri sunt în acest moment mult mai simple.

Deci vorbim și acolo de un antreprenor extrem de serios, care își va respecta termenul fără niciun fel de tăgadă”.


Amintim că CNAIR a semnat în aprilie 2021 contractul pentru Drumul Expres Brăila – Galați cu Asocierea SC SA & PE CONSTRUCT SRL (LIDER DE ASOCIERE) – SPEDITION UMB – TEHNOSTRADE SRL. (toate fiind firme în cadrul UMB Grup). Lucrările propriu-zise au început în din octombrie 2021.

Valoarea contractului este de 371.416.131,09 lei (fără TVA), iar durata contractului este de 34 luni, din care 10 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție este de 120 de luni.

Constructorul a lucrat într-un ritm foarte bun, însă lucrările s-au oprit în zona luncii Siretului, lângă Galați.

„Viteza antreprenorului trebuie să fie susținută de instituțiile implicate în deblocarea capetelor portocalii ale traseului (emiterea de avize, autorizații și tăierea pădurilor) și mutarea stâlpilor liniilor electrice aeriene, care tronează fix în mijlocul drumului”, au afirmat reprezentanții Pro Infrastructura.

(sursă foto – o înregistrare filmată cu drona de utilizatorul Răducu P Drum, YouTube)