VICEPREMIERUL STANESCU: “CONTESTATARII DE PROFESIE” VOR INTRA INTR-O BAZA DE DATE SI DACA AU PIERDUT 2-3 CONTESTATII, NU VOR MAI AVEA VOIE SA PARTICIPE LA LICITATII
Vicepremierul Paul Stanescu a declarat astazi la Braila ca cel mai probabil, miercurea viitoare va fi analizata si aprobata in sedinta de Guvern o Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia privind achizitiile publice, printre altele, fiind vizata si modalitatea de contestare a licitatiilor. Stanescu admite ca legea actuala “a adus foarte multe necazuri de-a lungul timpului”, pentru ca da posibilitatea depunerii la nesfarsit a unor contestatii, astfel incat licitatiile sunt blocate cu lunile, sau chiar cu anii.
Vicepremierul a dat asigurari ca dupa ce va intra in vigoare ordonanta amintita, situatia se va imbunatati substantial: “In sedinta de Guvern de ieri am avut o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 198 a achizitiilor publice. Curtea de Conturi a avut niste observatii – nu foarte multe – si primul ministru a hotarat sa o amanam pentru sedinta de miercuri si aceasta aduce foarte multe schimbari.
Va dau un exemplu: sunt contestatari de profesie in toate judetele, asta stim cu totii, nu se inscriu la licitatie decat ca sa conteste. Ei vor fi intr-o baza de date, intr-un registru, daca ii putem spune asa, si in momentul in care au pierdut 2-3 contestatii, ei nu mai au voie sa participe la licitatii cativa ani – si sigur ca atunci firma respectiva se gandeste bine, inainte de a contesta cine a castigat acolo.
Bine, sunt mai multe lucruri care sunt prevazute in Ordonanta de modificare a Legii 198, dar mi se pare ca asta e foarte importanta. Si una la fel de importanta este ca Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) va da un certificat de conformitate si ANAP va fi solidar cu beneficiarul, adica va plati si el. Ca stiti bine ce se intampla cu ANAP-ul, te duci acolo si dupa aia se razgandesc. Nu mai au voie sa se razgandeasca”.
Intrebat daca nu este posibil sa se aiba in vedere si interzicerea participarii la licitatii a firmelor aflate in insolventa, vicepremierul a raspuns: “Exista si posibilitatea asta”.
Cat priveste faptul ca UE nu este de acord cu o asemenea interdictie, Stanescu a comentat: “Sigur, pentru ca suntem tara a UE, noi trebuie sa ne incadram si la legislatia europeana, fara discutie, pentru ca intr-adevar – si nu ma feresc sa spun lucrul asta -, noi cu foarte multe state din UE nu avem un limbaj comun, pentru ca la ei nu exista contestatari si e greu sa inteleaga, in momentul in care noi spunem ca s-a contestat o anumita licitatie.
Sunt tari in UE unde CJ sau Consiliul Local, prin cerere de oferte, hotarasc cine face lucrarea respectiva. Dar deocamdata aici suntem si speram in continuare sa imbunatatim aceasta Lege a achizitiilor publice, care ne-a adus foarte multe necazuri de-a lungul timpului”.