Vicepreședintele Daciei Unirea Brăila, Vasile Popa: „Vrem să construim o bază sportivă pentru antrenamentul copiilor, cu trei terenuri de sport. Am găsit un teren în apropierea municipiului, avem acordul de principiu al proprietarului”

„A fost un moment astral. Când a venit domnul Renato Favero la Brăila i-am spus tot adevărul, nu i-am ascuns nimic cu privire la situația clubului. Și după ce a văzut cum arată și stadionul, vă spun sincer, mă așteptam să plece…” – este mărturisirea  făcută astăzi de Vasile Popa, finanțator al clubului de fotbal Dacia Unirea Brăila, în conferința de presă în care a fost prezentată noua conducere a acestui club.

Popa a mai spus că greutațile de tot felul pe care le-a întâmpinat de-a lungul anilor, precum și dificultatea asigurării mijloacelor financiare pentru supraviețuirea echipei l-au făcut ca de multe ori să ia în calcul ideea de a renunța să se mai ocupa de Dacia Unirea, dar l-au făcut să reziste pasiunea sa pentru fotbal și cei câțiva oameni din jurul său care au fost trup și suflet alături de acest club. În plus, a spus Popa, a rezistat fiindcă a sperat mereu că la un moment dat se va găsi cineva care să aibă suficientă putere financiară ca să preia Dacia Unirea și să o aducă la un nivel care să-i facă mândri pe brăileni.

Minunea s-a întâmplat: unui grup de investitori italieni și argentinieni, reprezentat de Renato Favero, a considerat că clubul de fotbal brăilean are potențial și au de gând să creeze aici o Academie de fotbal în care să fie adunați și antrenați copii talentați din toată lumea.

După cum am informat, noul Consilul Director al Asociației  “FOTBAL CLUB 1919  DACIA UNIREA BRĂILA”  are acum următoarea componență: Renato Favero – președinte, Vasile Popa – vicepreședinte, Luca Bocchi – membru.

În contextul în care pentru a crește fotbaliști de performanță este necesară o infrastructură sportivă modernă, iar Stadionul Municipal arată în prezent foarte rău, l-am întrebat pe Favero cum vede rezolvarea acestei probleme.

Acesta a spus că se are în vedere construirea unei baze sportive moderne, însă dincolo de demersurile care se vor realiza cu finanțare privată, își dorește o colaborare cu autoritățile locale, fiindcă se pune mare accent pe  implicarea localnicilor în activitatea viitoarei Academii de fotbal: începând cu foști sportivi brăileni care doresc să se implice în activitatea de pregătire a tinerelor talente, continuând cu copiii brăileni interesați să joace fotbal, cu autoritățile locale și de asemenea, presa locală: „Ne dorim să ne desfășurăm activitatea într-un context în care să existe terenuri de sport și acesta va fi următorul pas. De aceea ne-ar plăcea să ne întâlnim cu reprezentanții administrației locale. Împreună cu oamenii cu care vom lucra la club, care cunosc  acest domeniu, vom merge la autoritățile locale. Nu am vorbit degeaba despre «a lucra ca o familie», pentru că în demersul nostru sunt importante toate componentele: inclusiv foști jucători de fotbal, presa, autoritățile locale”.

Cât privește construirea noului complex sportiv, care să ofere condiții moderne de antrenament copiilor ce vor fi selectați pentru Academia de fotbal, mai multe amănunte a oferit vicepreședintele Vasile Popa: „Infrastructura este cea mai mare constrângere a noastră. Proiectul poate să fie foarte frumos, dar fără o bază sportivă, vom fi nevoiți probabil să mergem să jucăm iarăși în afara municipiului, pentru a putea reface suprafața de joc.

Avem un proiect, s-a discutat, s-a bătut de principiu palma pentru a construi o bază de antrenament cu 3 terenuri de sport. E nevoie de o suprafață de minimum 3 ha. E un parteneriat privat.

Am identificat terenul, undeva în apropierea Brăilei, este al unui privat, avem un acord de princpiu și dacă lucrurile merg bine, în toamnă să ne apucăm de lucru. Aici vom avea nevoie de sprijinul societăților de construcții, agricole, pentru a face baza asta sportivă special pentru antrenamentul copiilor.

Urmează ca domnul Favero, la vizita următoare în Brăila – că acum pleacă în Argentina – să meargă să cunoască autoritățile locale, pentru a le propune un parteneriat, având în vedere noua lege a sportului, care presupune ca minimum 30% din finanțările destinate sportului să plece către centrele de copii, să vină poate și Primăria sau Consiliul Județean să ne sprijine.

Să sperăm că pentru a juca acasă cu echipa mare, terenul din Stadionul Progresul va fi gata în timp util, dacă se vor respecta termenele asumate. Deocamdată suntem în căutarea unei noi locații unde să ne putem desfășura activitatea”.