Viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea Crican: „În ultimii ani s-au aprobat toate solicitările de finanțare venite din partea Liceul de Arte «Hariclea Darclee». Până acum nu am primit nicio solicitare pentru finanțarea unor lucrări la Corpul B, încadrat în clasa de risc seismic I”

Viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea Crican, declară că Municipalitatea a fost informată cu privire la rezultatele expertizei făcute în anul 2019 cu privire la structura de rezistență a Corpului B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, însă până în momentul de față conducerea unității de învățământ amintite nu a solicitat sume alocate de la Primăria municipiului pentru rezolvarea problemelor depistate.

Ministerul Educației a anunțat pe 21 februarie că la nivel național sunt 39 de clădiri aparținând unor instituții de învățământ, care sunt încadrate în clasa de risc seismic I, iar una dintre acestea este corpul B al Liceul de Arte „Hariclea Darclee”. Această informație apărută în spațiul public a îngrijorat foarte tare părinții elevilor de la această școală, care știau că s-a făcut o expertiză în urmă cu câțiva ani și că există unele probleme legate de Corpul B, dar nu știau cât de grave sunt aceste probleme, pentru că, după cum ne-au declarat unii dintre ei, nu le-a spus nimeni că acel imobil este încadrat în clasa de risc seismic I.

După cutremurul care a avut loc recent în Turcia, cu toate replicile sale, părinții se tem că poate avea loc oricând și în zona noastră un cutremur și se gândesc cu groază că și un seism cu magnitudinea de 5-6 grade poate provoca prăbușirea Corpului B, unde până acum și-au desfășurat activitatea 400 de elevi.  Unii părinți au anunțat deja conducerea școlii că dacă până luni, când se reiau cursurile, nu se găsește o soluție pentru mutarea elevilor în alte spații, nu-și vor mai lăsa copiii la școală.

În condițiile în care clădirile în care funcționează unitățile de învățământ locale aparțin Primăriei, deci aceasta trebuie să aloce banii pentru consolidarea lor, l-am întrebat astăzi pe viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea Crican, care este poziția Municipalității cu privire la această problemă.

Viceprimarul ne-a declarat că potrivit legii, conducerea liceului trebuie să realizeze DALI-ul (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) cu fonduri proprii, după care să înainteze Primăriei acest DALI și o cerere de finanțare a lucrărilor de consolidare/reabilitare necesare. Potrivit edilului, toate solicitările de finanțare înaintate în ultimii ani de Liceul de Arte „Hariclea Darclee” au fost aprobate și Municipalitatea a alocat banii solicitați, dar printre aceste cereri nu s-a aflat niciuna care să vizeze consolidarea Corpului B: „În intervalul 2016-2022 au fost alocate 3,6 milioane lei către Liceul «Hariclea Darclee» pentru ceea ce au solicitat. Până în momentul de față nu avem o solicitare în scris formulată cu privire la un DALI sau la reabilitarea acestei unități de învățământ”.

Jantea Crican a mai spus că expertiza din 2019 „prezintă două soluții tehnice de reabilitare a clădirii: una de consolidare a fundației, una de demolare și de înlocuire a acelei clădiri cu o clădire nouă. Dar această expertiză poartă anul 2019, noi suntem în anul 2023, au trecut aproape 4 ani de când s-a făcut acea expertiză, cu siguranță este necesară una actualizată sau este necesară actualizarea valorilor, în eventualitatea în care ea a fost și cu niște valori. Dar liceul nu a înaintat un DALI și o solicitare către Consiliul Local Municipal, pentru a putea să beneficieze de fonduri din bugetul local pentru aceste lucrări”.

Viceprimarul a mai precizat că inițial contravaloarea efectuării DALI-ului este achitată de unitatea de învățământ, după care suma este recuperată din bugetul local.

Alexandru Jantea Crican a mai declarat că în cazul în care conducerea liceului va înainta Primăriei un DALI și o cerere de finanțare a lucrărilor necesare, se vor găsi bani în bugetul local pe anul în curs, pentru a se aloca în acest scop, fiindcă „mereu sunt bani în buget pentru copii”.