Viceprimarul Jantea Crican: Domnule primar, vă rog, nu vă mai enervați! Capacitatea de înțelegerere a domnului Gheorghiță este una diminuată sau oricum, discutabilă. O să-i desenez, ca să înțeleagă

„Domnule primar, vă rog frumos, nu vă mai enervați! Este evident că pentru a putea să înțeleagă domnul consilier este necesar să facem o schemă. O să ne ocupăm de acest lucru, deja am luat un pix și o foaie și încerc să-i desenez, ca să poată să înțeleagă” – este comentariul viceprimarului Alexandru Jantea Crican (PSD) în cadrul unei recente ședințe a CLM Brăila, după ce primarul Marian Dragomir (PSD) a fost iritat de afirmațiile unui consilier liberal.

Mai exact, Florin Gheorghiță (PNL) a spus că din declarațiile anterioare ale edilului șef, el, unul, a înțeles următoarele: „Municipiul Brăila a atras mai multe fonduri europene, un procent mai mare de fonduri europene decât cel repartizat, astfel încât nu mai avem nevoie de fonduri europene, acesta fiind motivul pentru care posturile de la Compartimentul de implementare proiecte europene sunt vacante. Deci avem suficiente proiecte, nu mai avem nevoie de fonduri europene. Este corect ce am spus?”.

După ce Dragomir a ripostat, indignat, spunând că „este o încercare penibilă de a i se răstalmăci cuvintele” și i-a cerut liberalului „să nu-i mai interpreteze cuvintele într-un mod atât de josnic”,  a intervenit și viceprimarul Jantea Crican, care a spus: „Ideea este că nu e normal ca să răstălmăcim cuvintele, așa cum a spus și domnul primar. Este evident că înțelegerea, capacitatea de a înțelege a domnului Gheorghiță este una diminuată sau oricum, discutabilă în momentul de față.

Cert este că această glumă de Guvern care de un an și ceva se află în Palatul Victoria nu este capabilă să finalizeze licitația pentru mijloacele de transport însemnând tramvaie, unde Primăria Brăila a și achiesat să participe și unde s-a reluat licitația de vreo 2-3 ori. Actualul Guvern nu este capabil nici măcar în condițiile în care face o achiziție centralizată la nivel de București să acceseze fonduri europene; în schimb, domnul consilier – căruia îi voi transmite prin fax schema respectivă desenată, ca să poată să înțeleagă și el – aduce în discuție niște considerente care nu există.

Sigur, este evident că dumnealui are de la partid ordinul de a discuta doar despre fonduri europene. Problema este că cei de la partid, de acolo, au ales persoana greșită, întrucât este evident că dumnealui nu are capacitatea ca să discute despre așa ceva sau măcar o capacitate de înțelegere minimă a fenomenului. Eu zic că ne pierdem timpul; hai să votăm, pentru că așa e democratic, nu?”.

„Domnule viceprimar Jantea, rugămintea mea este să vă abțineți pe viitor de la astfel de evaluări. Nu sunteți nici în măsură, nu aveți nici capacitatea necesară să evaluați performanțele unui om.

Îmi cer scuze, înțelegerea aceasta a fost, dar pe dvs v-aș ruga să vă abțineți să jigniți. Nu este demn de un astfel de mediu, un astfel de cadru, să vă adresați cu aceste cuvinte”, a intervenit Gheorghiță.

„În primul și în primul rând nu am de ce să-mi cer scuze pentru un lucru pe care l-am spus, pentru că sunt îndreptățit să fac aceste remarci cu privire la accesarea fondurilor europene, întrucât înainte de a fi viceprimar, 7 ani de zile am semnat pe tot ce înseamnă finanțare pe Regiunea Sud-Est, pe POR 2007-2013. Este evident că eu nu am adus absolut nicio jignire unui om când am spus că nu se pricepe la un anumit aspect.

Cu privire la ceea ce a spus domnul consilier, el jignește, prin interpelările pe care le are și prin modul în care răstălmăcește cuvintele. Haideți să fim serioși, în condițiile în care vă voi jigni eu pe dvs va fi mai mult decât evident și o voi face direct. Eu v-am spus foarte clar: dvs nu aveți niciun fel de capacitate de a discuta despre fonduri europene, dvs nu cred că ați semnat sau ați implementat vreun proiect vreodată în viața dvs și nici măcar nu cred că știți bazele elementare ale Ghidului de finanțare; dar cu toate astea, discutați de parcă ați fi un mare înțelept. Noi cu toții ar trebui să discutăm din perspectiva diplomei pe care o avem și din perspectiva abilităților pe care le-am dobândit în timp. Dvs pe fonduri europene sunteți zero”.

La acest moment, consilierul municipal Cătălin Canciu i-a cerut președintelui de ședință: „Vă rog frumos să opriți astfel de atitudini. Atitudinea domnului Jantea este ieșită din orice cadru. În primul rând că nu știe să se adreseze colegilor sub forma educată a adresării. Haideți să limităm astfel de discuții la ceea ce avem de făcut aici. Nu ne ține domnul Jantea minute în șir apologii despre nimic!”.