Viceprimarul Jantea Crican (PSD), către consilierii municipali PNL: Putem face foarte multe speculații, dacă mergem pe teorii ale conspirației. Dacă dvs credeți că trebuie să ne ferim de colegii noștri de la CJ, să ne temem că ei au alte interese…
CLM Brăila a aprobat în cea mai recentă ședință a sa transferul unei suprafețe de 78.549 mp (terenul este situat pe dig, între APAN și stația de epurare a apei) din domeniul public al Municipiului în cel al Județului Brăila, urmând ca CJ să construiască acolo o sală polivalentă modernă.
Consilierii liberali nu au fost convinși de oportunitatea realizării acestui transfer și de faptul că terenul respectiv va fi folosit integral pentru destinația amintită, unii dintre ei întrebând de ce este nevoie să se ofere CJ circa 80.000 mp, când o sală polivalentă modernă, precum cea construită la Cluj, are o suprafață construită de aproximativ 10.000 mp.
Consilierul municipal Laurențiu Coman (PNL) a comentat: „Nu-mi este foarte clară motivația pentru care sunt trecute aceste 8 hectare de teren la CJ. În raportul de specialitate nu văd scris negru pe alb destinația acestui teren. Am înțeles că CJ solicită acest teren pentru finalizarea unui proiect de construcție a unei săli polivalente. Eu consider că este necesar să avem foarte clar scris și în raportul de specialitate destinația terenului”.
La rândul său, liberalul Florin Gheorghiță a declarat: „Dacă mă uit la suprafața actuală a Sălii Polivalente, este de circa 2.965 mp. Terenul transferat către CJ este mult mai mare. Mă uit și la suprafața unei arene polivalente moderne precum cea construită la Cluj, care are o suprafața construită de 9872 mp, 38.000 suprafața totală, parter și 3 etaje. Deci suprafața aceasta de circa 8 ha mi se pare nejustificat de mare.
Sunt total de acord și susțin construcția unei săli polivalente capabile să găzduiască evenimente naționale și internaționale, dar temerea mea este că această suprafață, având în vedere proximitatea podului care se va deschide în viitorul apropiat, să nu devină o mare parcare de TIR-uri. Opt hectare e cam mult. Da, sunt de acord cu investiția respectivă, dar să fie atent detaliate lucrurile”.
Gheorghiță a propus ca proiectul de hotărâre CLM de transmitere a terenului să conțină o „justificare mai temeinică” și de asemenea, să fie prevăzut și un termen pentru construcția obiectivului amintit, iar dacă nu se respectă acest termen, terenul să revină în proprietatea Municipalității.
Viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) a răspuns liberalilor, precizând că în anexele proiectului de hotărâre se specifică foarte clar că este vorba investiție de uz public, respectiv realizarea unei săli polivalente.
El a catalogat drept „ teorii ale conspirației” suspiciunile consilierilor municipali liberali cu privire la modul în care va utiliza CJ acel teren și s-a arătat mirat că aceștia au dubii, în contextul în care consilierii județeni PNL au votat în favoarea proiectului privind construcția sălii polivalente: ”Transferul se face din domeniul public al Primăriei Municipiului în domeniul public al Consiliului Județean. Destinația acelui teren nu a fost niciodată «parc», este trecut la capitolul «Parcuri și zone de agrement» în cadrul domeniului public al Municipiului și este transferat tot în capitolul «Parcuri și zone de agrement».
În raportul de specialitate este specificat foarte clar că terenul este pus la dispoziția CJ Brăila în baza solicitării CJ, pentru destinația de «investiție de uz public». Nu există posibilitatea ca acest imobil să treacă ulterior din public în privat, fără o justificare în prealabil. Investiția a fost și este solicitată în această suprafață de către Consiliul Județean, așa reiese din adresa respectivă, unde se vorbește despre un întreg complex sportiv.
Nu văd de ce este «dăunător» vizual un complex sportiv aflat între județul Brăila și județul Galați.
Cu siguranță putem da naștere la foarte multe speculații, dacă dorim să mergem pe teorii ale conspirației; în schimb, eu sunt interesat dacă este oportun și dacă este legal.
Pe de altă parte, nu suntem noi în măsură să spunem suprafața pe care dorește să construiască CJ. Sunt convins că la CJ nu există niciun fel de intenție care să ne ducă cu gândul la faptul că acest teren va fi folosit în alt scop decât cel care a fost prezentat în CLM. Acum, dacă dvs credeți că noi ar trebui să ne ferim de colegii noștri de la CJ și să ne temem că ei au alte interese… nu știu”.
Jantea Crican a mai precizat că potrivit legii, pe astfel de spații se poate construi doar în procent de circa 15% din suprafață: ”Matematic vorbind, din cele 78.549 mp, deci de aproximativ 8 ha, suprafața pe care se poate construi este mai mică de 1,2 ha. De aceea este cedată această suprafață de 78.549 mp. Că se tot face referire la suprafața ocupată… Repet, nu se va construi pe 8 ha”.