VINERI, 24 MARTIE, ACTORUL ION DICHISEANU ISI LANSEAZA DOUA CARTI LA BRAILA

Vineri, 24 martie, la ora 17:00, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila va avea loc o intalnire cu actorul Ion Dichiseanu, cu prilejul lansarii volumelor sale “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” si “Adevarul, mai frumos decat legenda”, ambele aparute la Editura Polirom.

Dupa mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului si pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu isi spune povestea vietii, in “Adevarul, mai frumos decat legenda”. O copilarie petrecuta la Adjud alaturi de cei opt frati, urmata  de anii grei de razboi, cand familia ajunge intr-un lagar din Austria si apoi intoarcerea in tara. Ion se inscrie, la sugestia tatalui sau, la Politehnica, dar isi da repede seama ca adevarata lui vocatie este actoria si da examen la IATC. Asa incepe o cariera care ii va aduce celebritatea. Ion Dichiseanu ne delecteaza cu anecdote de pe platourile de filmare la “Batalia pentru Roma”, “Dincolo de bariera”, “Toate panzele sus!”, din calatoriile sale prin lume si de la intalnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

Pe de alta parte, in volumul “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, Ion Dichiseanu povesteste cum la jumatatea anilor ’60, o cunoaste la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actrita si cantareata celebra in acea vreme, si se indragosteste de ea la prima vedere. Dupa putin timp, cand Sara ajunge la Bucuresti pentru a sustine o serie de concerte, vrea sa-l intalneasca. Asa incepe povestea lor de iubire.

Ea ramane o perioada in Romania si il insoteste peste tot, in restaurantele si cluburile din Bucuresti, la teatru sau la filmari, dar si in excursii prin tara. Cand primeste propunerea de a juca intr-un nou film, Sara pleaca in Spania si cere ca rolul principal masculin sa-i fie dat lui Dichiseanu. Cum insa discutiile actorului cu autoritatile romane se prelungesc, cei doi nu se mai vad timp de opt ani.

Evenimentul de la Braila este organizat de Editura Polirom, Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” si Consiliul Judetean.