„Violența nu naște lideri!” – proiect derulat de Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” Brăila

Astăzi, 13 februarie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranța Școlară și Biroul Proximitate au participat la activități de informare a elevilor Colegiului Tehnic „Costin D. Nenițescu”. Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului local „Violența nu naște lideri!”, inițiat de unitatea de învățământ amintită, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila, pe parcursul acestui an școlar. Proiectul face parte din Programul Național „Împreună prindem curaj”, inițiat de Ministerul Educației și implementat cu sprijinul actorilor instituționali responsabili de siguranța elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar.

Polițiștii de siguranță școlară și de proximitate au prezentat elevilor care sunt limitele răspunderii penale și contravenționale, care sunt măsurile educative care pot fi luate față de minorii care au împlinit vârsta de 14 ani și au discernământ și au explicat noțiunile de „contravenție” și „infracțiune”, precizând și care sunt principalele fapte ilegale în care sunt implicați elevii în calitate de victime sau autori.

De asemenea, elevilor le-au fost prezentate aspecte referitoare la infracțiunile contra persoanei și infracțiunile contra patrimoniului, diferența dintre „furt”, „tâlhărie” și „însușire a bunului găsit”, ce înseamnă „lovirea sau alte violențe” și ce efect poate avea asupra victimei.

Având în vedere faptul că elevii sunt preponderent implicați în fapte cu violență, polițiștii readuc în atenția acestora modificările aduse de Codul Penal în reglementarea infracțiunii de „lovire sau alte violențe” – articolul 193:

(1)Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) și (2) se majorează cu o treime atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor;

c) fapta este săvârșită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) În cazul faptelor săvârșite în condițiile alin. (2.1), acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu.

Totodată, în cadrul întâlnirilor cu elevii, polițiștii au prezentat prevederile infracțiunii de “portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” în incinta unităților de învățământ, precum și aspecte referitoare la interdicțiile aduse de Legea învățământului preuniversitar privind comportamentul elevilor în unitatea de învățământ. Dintre acestea reamintim: consumul de tutun, băuturi alcoolice, deținerea sau consumul droguri sau alte substanțe interzise în perimetrul unității de învățământ, afișarea unei conduite jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și manifestarea violenței în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ, provocarea, instigarea și participarea la acte de violență.

Activităților polițiștilor brăileni în cadrul proiectului „Violența nu naște lideri!” vor continua până în luna iunie 2024.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns