VIOREL BOTEA, CANDIDAT PMP: PROPUN REALIZAREA PROIECTULUI «500 DE EURO» CARE SĂ OFERE UN VOUCHER PENTRU RECHIZITE, ÎMBRĂCĂMINTE ȘI TOT CE ESTE NECESAR ELEVILOR CU POSIBILITĂȚI MATERIALE REDUSE PENTRU PREZENȚA LA ȘCOALĂ

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, propune lansarea unui program numit „500 de euro” care presupune alocarea unui voucher în valoare de 500 de euro pentru fiecare elev care provine dintr-o familie cu posibilități materiale reduse, acesta putând fi folosit pentru achiziționarea de rechizite, îmbrăcăminte și alte lucruri strict necesare unui elev pentru a începe anul școlar în condiții decente.

Botea, care candidează sub sigla PMP la Camera Deputaților, a vorbit despre acest program în cadrul unei emisiuni de televiziune în care s-au analizat, printre altele, problemele din învățământul tehnic: „Cea mai importantă problemă este cea socială, pentru că marea majoritate a elevilor care vin în învățământul tehnic sunt elevi care au probleme sociale, probleme financiare deosebite. Și cred că primul lucru care ar trebui făcut este ca acești copii să aibă posibilitatea unei finanțări corespunzătoare, în așa fel, încât elementele minime de subzistență pentru prezența la școală să fie întrunite. În acest sens, propun public realizarea unui proiect «500 de euro» care să reprezinte un voucher pentru rechizite, îmbrăcăminte, tot ceea ce înseamnă ca acești copii să poată avea minimul necesar pentru prezența la școală.

Al doilea lucru pe care îl consider foarte important este acela că învățământul profesional este centrat întâi pe școală și nu atât de mult pe pe elev și pe anagajator. Dorințele elevilor trebuie corelate cu dorințele angajatorilor, în așa fel, încât să se realizeze un sistem biunivoc, care să permită dezvoltarea personală și profesională a elevului, cât și dezvoltarea din punct de vedere material, financiar, a angajatorului.

Nu în ultimul rând, cred că modul în care este prezentat învățământul profesional, în general și învățământul tehnic, modalitatea prin care este făcută publicitate acestui tip de învățământ nu este întotdeauna una dintre cele mai corecte. În general, se consideră că la învățământul profesional și tehnic se duc elevi slabi, fără speranță la un nivel educațional ridicat și cred că este necesar să fie înțeles un lucru foarte bine: este și vorba aceea, „meseria e brățară de aur”, învățământul profesional este necesar, pentru că avem nevoie de profesioniști”.