Viorel Botea: Cei mai mulți profesori brăileni nu își doresc prezența lui Cătălin Canciu în conducerea ISJ. Este vorba despre tipul său de comportament, care creează teamă, destabilizare, jigniri și foarte multe amenințări

Președintele PMP Brăila, Viorel Botea, declară că șeful Inspectoratului Școlar Județean, Cătălin Canciu (PNL), nu are o imagine bună în rândul angajaților din sistemul de învățământ brăilean.

„Marea majoritate a profesorilor brăileni nu își dorește prezența acestei persoane în conducerea ISJ. În primul rând este vorba despre tipul de comportament, care de cele mai multe ori creează teamă, destabilizare, jigniri și evident, foarte multe amenințări. Pentru că, totuși, sistemul de învățământ este un alt tip de sistem, are un anumit tip de educație, iar oamenii nu suportă astfel de lucruri, chiar dacă înghit…”, a declarat astăzi liderul PMP.

Întrebat de ce profesorii nu fac ceva, dacă nu le place cum sunt tratați, de ce nu protestează într-un fel, Botea a răspuns: „1948-1965. Există similitudini între aceste momente, pentru că oamenii, din cauza situației politice foarte instabile, sunt speriați și preferă să stea în banca lor și să-și vadă de treaba lor. Este vorba de teamă”.

Întrebat dacă sugerează că inspectorul școlar general Cătălin Canciu a instaurat stalinismul în sistemul de învățământ brăilean, liderul PMP a spus: „Nu știu dacă folosesc eu această formulare, dar dacă doriți să o folosiți… În orice caz, tipul acesta de comportament nu este specific liberalilor”.

Cât privește varianta ca sindicatul din învățământ să ia atitudine, Botea a comentat: „Nu aș vrea să-i deranjez din odihna pe care o au în momentul de față”.

Întrebat dacă acest comportament autoritar al lui Canciu este unul de data recentă, de când acesta este membru PNL, sau îl caracteriza și în trecut, Viorel Botea a răspuns: „Odată cu trecerea anilor, majoritatea problemelor pe care poate le-a avut de-a lungul timpului și pe care nu le-a rezolvat încep să iasă la iveală, iar problemele personale nu trebuie răsfrânte asupra oamenilor, asupra sistemului educațional. Adică eu cred că dacă ai probleme cu primarul, dacă ai probleme cu o altă persoană, toate aceste probleme nu trebuie aruncate în spațiul public vizavi de o răzbunare.

Nu aș vrea să jignesc vizavi de comportamentul pe care îl are, dar este un comportament nespecific sistemului educațional. Lucrurile sunt așa de mult, dar nu au luat amploarea pe care o au în momentul de față”.

Președintele PMP a mai fost întrebat dacă în perioada imediat următoare se schimbă situația politică și i se propune să fie inspector școlar general, ar accepta să revină în funcția amintită. Răspunsul a fost: „Nu vreau să mă mai întorc la Inspectorat dintr-un singur motiv: astăzi am ieșit să vorbesc despre situația din sistemul educațional; când s-au tăiat pe nedrept și aiurea clasele și s-au făcut alte demiteri cu iz politic și personal am ieșit în față. Pun și eu o întrebare: eu când am plecat, voi, presa, ați spus câte ceva și am plecat în niște condiții de sănătate dramatice. Sistemul de învățământ brăilean, dacă vrea cu adevărat să facă ceva, trebuie să-și schimbe mentalitatea de a sta ascuns la cutie și de a aștepta să vadă ce se întâmplă. Nu discut din punct de vedere profesional, dar starea asta de frică este specifică acelei perioade și perioadei comuniste”.

Atenționat că este cazul să fie atent ce spune, fiindcă vom păstra înregistrarea și întrebat fiind dacă spune că nu va mai fi niciodată inspector școlar general, Viorel Botea a spus: „Asta nu pot să spun. Mă întorc ca inspector școlar general în orice moment, dacă nimeni din punct de vedere politic nu-mi va da ordine”.