Viorel Botea: Decizia renunțării la sistemul hibrid în învățământ a fost luată „pe picior”. Când lucrurile se fac în acest mod e firesc să nu iasă bine

Sistemul hibrid a funcționat în învățământul românesc și ar fi fost benefic să fie continuat măcar până la finele acestui an școlar – este opinia profesorului de matematică Viorel Botea, fost inspector școlar general al județului Brăila.

Acesta consideră că decizia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a renunța complet la sistemul hibrid (care presupunea ca elevii dintr-o clasă să fie împărțiți în două grupe și alternativ, să meargă la școală timp de o săptămână una dintre grupe, iar cealaltă să desfășoare cursurile în sistem online) nu este una benefică.

În momentul în care lucrurile se fac «pe picior» e firesc să nu iasă bine.

Pentru ce am făcut acel efort să aducem tablete pentru elevii ce provin din familii cu posibilități materiale reduse? Cred că cel mai important era ca orele să se facă la școală, fizic, la clasele a VIII-a și a XII-a, care au de dat examene anul acesta și care au prins doi ani de pandemie, în care cursurile s-au făcut mai mult online. Pentru acești elevi era necesar să se facă toate eforturile ca să participle la cursuri la clasă, față în față cu profesorul.

În rest, în opinia mea, era bine să se meargă în sistem hibrid, pe grupe 15 elevi la clasă, o săptămână la școală, o săptămână online. Și cred că până la finalul anului școlar se putea merge așa.

Acum nimeni nu mai știe ce scenariu este: ba e roșu, ba e galben, ba e verde; părinți și copii, deopotrivă, sunt bulversați”.

Botea a mai precizat că până în luna ianuarie, când a fost schimbat din funcția de inspector școlar general, au fost distribuite peste 6000 de tablete elevilor care provin din familii cu posibilități materiale reduse, la nivelul județului Brăila și că exista posibilitatea să se continue activitățile educative în sistem hibrid fără probleme: „Toți elevii din județ care provin din familii nevoiașe și care au anunțat școala că au nevoie de o astfel de tabletă au primit-o. Că or mai fi la această dată și câțiva elevi care încă nu au tabletă, nu neg, dar pot să vă spun cu certitudine că toți cei care au cerut un asemenea dispozitiv și se încadrau în condițiile legale, au primit tableta”, a comentat Botea.