Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei: „Nu elevii au cel mai mult de suferit ca urmare a grevei generale din învățământ, ci profesorii”

Președintele PMP Brăila, Viorel Botea, fost inspector școlar general al județului, este nemulțumit de faptul că premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit mai întâi cu reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți și cei ai Consiliului Național al Elevilor, în loc să discute în primul rând cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, aflate azi în a doua zi de grevă generală.

Botea consideră că aceasta este o manevră menită să-i întoarcă pe elevi și pe părinți împotriva profesorilor aflați în grevă generală și susține că nu este corect să se procedează în acest mod: „Greva profesorilor îi afectează în primul rând pe profesori și abia apoi pe elevi. La ce mă refer: greva îi afectează pe elevi la nivel emoțional, dar situațiile școlare se pot încheia puțin mai târziu, examenele pot fi decalate prin ordin de ministru; în schimb, calendarul privind gradele didactice, cu toate etapele, titularizările, gradația de merit și alte chestiuni specifice meseriei de profesor nu prea pot fi decalate. Până pe 31 mai, potrivit unui ordin de ministru, se desfășoară inspecțiile pentru gradele didactice. De asemenea, gradațiile de merit au o anumită perioadă de depunere a dosarelor, de discutare a dosarelor, etc. Examenul de titulatizare are o anumită perioadă de depunere și analiză a dosarelor.

Dacă discutăm despre examenele elevilor sunt două examene naționale mari și late, care trebuie decalate, dacă va fi cazul; la profesori sunt cel puțin vreo 7-8.

Mai mult: la aceste examene trebuie să avem profesori asistenți și profesori corectori și trebuie să fie trimise tezele în alte județe, la corectare. Deci cei care sunt cel mai afectați de această grevă generală nu sunt elevii, ci sunt profesorii, care pierd și din punct de vedere financiar, dar pierd destul de mulți și ca urmare a faptului că nu pot da diversele examene programate în această perioadă de vară – titularizare, grade didactice, gradație de merit, ca să nu mai vorbesc de detașările care trebuie făcute în perioada următoare.

Nu elevii au cel mai mult de suferit ca urmare a grevei generale, ci profesorii. Și asta văd că n-o spune nimeni”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns