Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei: „Pentru majorarea salariilor în învățământ, creșterea trebuie să fie de cel puțin 50%”

Președintele PMP Brăila, Viorel Botea, fost inspector școlar general al județului, consideră că este necesară o majorare a salariilor profesorilor cu cel puțin 50%. Botea face această declarație în contextul în care sindicaliștii din învățământ sunt azi în a doua zi de grevă generală, unul dintre motive fiind faptul că “salariile personalului didactic și a personalului auxiliar sunt extrem de scăzute, comparativ cu salariul mediu pe economie”.

Liderul PMP Brăila afirmă că revendicările sindicaliștilor sunt „extrem de pertinente”, pornind de la majorarea salariilor, plata unor sporuri, a orelor suplimentare, dar și a altor drepturi prevăzute în legislația în vigoare și în contractele de muncă, creșterea anuală a investițiilor și nu în ultimul rând, utilizarea unui alt program în afară de EduSal: „Un profesor  între 25 și 35 de ani câștigă în jur de 2.300 lei net, în timp ce un profesor cu peste 25 de ani vechime, cu toate sporurile și gradele didactice, fără ore suplimentare – care de obicei nu există -, are un salariu net de aproximativ 6000 lei, salariu care include procentul de 25% gradație de merit și 10% dirigenție, spor de stres și norma de hrană. De precizat că procentele alocate pentru dirigenție și gradația de merit nu sunt primite de toți profesorii, iar în lipsa acestora, chiar și la un nivel maxim de vechime, salariul net nu depășește 4000 lei, ceea ce este cel puțin umilitor.

La fel de jenante sunt și salariile conducătorilor instituțiilor de învățământ, în contextul în care personalul de conducere desfășoară atât activități de predare, cât și activități manageriale.

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației este o altă revendicare pertinentă, necesară pentru buna funcționare a sistemului educațional din România. EduSal creează mari probleme, deoarece nu este gestionat de profesioniști. De aceea, este necesar un program de salarizare gestionat și administrat exclusiv de profesioniști din cadrul Ministerul Educației, care trebuie să fie salarizați corespunzător.

Pentru majorarea salariilor creșterea trebuie să fie de cel puțin 50%, bani alocați de la bugetul de stat. Aceeași creștere trebuie să se aplice, conform contractului colectiv de muncă, și pentru orele suplimentare acordate conform legislației în vigoare.

La acest moment bugetul Ministerului Educației este de 2,1% din PIB, insuficient pentru a acoperi nevoile sistemului educațional. De aceea este extrem de necesară alocarea a 4% din PIB, fonduri care completate cu fondurile care vor veni din PNRR, pot asigura o finanțare corectă a sistemului educațional. Utilizarea fondurilor europene din cadrul PNRR pentru achiziția de mobilier, echipamente didactice IT și nu numai, sunt câteva exemple elocvente de proiecte care se pot realiza pe mai multe paliere, care trebuie încurajate și sprijinite de Ministerul Educației”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns