Viorel Botea: Introducerea testelor grilă la examenele naționale înseamnă o hărțuire a elevilor și a profesorilor. De ce să schimbi acum tipul de examen pentru cei de la clasa a VIII-a, ca să-i bulversezi și mai mult?

Decizia Ministerului Educației de a schimba modul în care se vor da examenele naționale – respectiv de a se folosi testele grilă – este criticată dur de profesorul de matematică Viorel Botea (PMP), fost inspector școlar general al Brăilei.

Acesta consideră că prin introducerea noului tip de examinare sunt pur și simplu hărțuiți elevii, dar și profesorii: „Așa cum spunea în ilustru predecesor de-al meu, «este o greșeală istorică». Asta nu înseamnă decât o hărțuire atât a elevilor, cât și a profesorilor, dar și a directorilor. De ce să schimbi acum tipul de examen pentru cei de la clasa a VIII-a, de ce să schimbi modul în care sunt prezentate problemele, ca să-i bulversezi și mai mult?

Profesorii, la rândul lor, trebuie să facă alte tipuri de teste de evaluare, pentru că faci simularea aia pe care o primești o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, dar elevii lucrează numai o dată pe săptămână?

Deci este o mare greșeală, care va crea foarte multe probleme la clasa a VIII-a.

Pe de altă parte, din câte îmi amintesc eu, orice schimbare care privește modul în care se desfășoară examenele se anunță cu cel puțin 6 luni înainte de examenele respective. Și asta este o prevedere legală care nu știu să se fi abrogat… Adică toți copii trebuie să știe de la începutul anului ce au de făcut. Păi ce facem, schimbăm regulile în timpul jocului? Și când le schimbăm, în contextul în care intrăm din nou în scenariul roșu?!

Este o opinie personală ceea ce vă spun, dar nu vă ascund că am discutat și cu alți colegi și aceștia îmi împărtășesc opinia.

Eu, personal, nu am clase terminale; ca profesor mă voi conforma celor decise de Ministerul Educației, fiindcă așa este legea, dar am dreptul să-mi spun deschis opinia cu privire la unele dintre deciziile luate la nivelul ministerului, având în vedere experiența profesională pe care o am. Iar eu consider că în momentul de față atât profesorii, cât și elevii sunt hărțuiți”.