Viorel Botea (PMP): Inspectorul școlar general Cătălin Canciu țipă la directori. Ce face el la ISJ este politică revanșardă personală. Folosește puterea pe care o are în răzbunare

„Relațiile dintre Inspectoratul Școlar Județean și școli sunt relații de coordonare, îndrumare și control. Nu am auzit în istoria învățământului brăilean ca un director să nu aibă o relație de colaborare cu un inspector școlar general decât dacă există conflicte personale sau diverse alte probleme. Ca inspector general, niciodată nu am avut nicio relație de «insubordonare», ca să zic așa, cu vreun director” – este declarația făcută astăzi de președintele PMP Brăila, Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei. Mai exact, acesta a fost comentariul lui Botea după ce a fost întrebat cum vede faptul că noul inspector școlar general, Cătălin Canciu (PNL), și-a explicat decizia de schimbare a unui director prin aceea că persoana în cauză nu înțelege relația de subordonare cu Inspectoratul Școlar Județean.

Liderul PMP a mai spus că „un director nu ascultă un inspector școlar general decât dacă acel inspector general este considerat o persoană de care să nu asculte, adică atât timp cât nu ai o notorietate și nu ai un respect din partea oamenilor și a comunității nu ai ce să asculți”.

I-am atras atenția lui Viorel Botea că inspectorul școlar general, indiferent cine este acesta, are o calitate oficială și că nu este treaba directorilor de școli să decidă dacă acesta are o competență profesională sau nu și să respecte deciziile ISJ după cum crede fiecare în parte că inspectorul școlar general merită sau nu să fie ascultat.

Acesta a răspuns că faptul că inspectorul școlar general a spus că „este dreptul lui să schimbe directorii” înseamnă „aplicarea puterii discreționare a funcției împotriva unor persoane care nu pot să se apere. Această putere discreționară trebuie aplicată, mai ales în contextul pandemiei, ca o putere de colaborare”.

La comentariile noastre cu privire la faptul că un director poate decide să nu aplice deciziile ISJ dacă apreciază că acestea sunt ilegale, nu dacă este de părere că inspectorul școlar general nu este competent profesional sau nu este recunoscut de comunitate, Botea a răspuns: „În momentul în care un director te sună și tu țipi la el, nu-i dai nicio soluție și nu-l ajuți cu nimic și-i dai un ordin «Faci așa!», ce poate să facă acel director? Face și el ce știe și ce poate să facă…”.

Întrebat dacă șeful ISJ, Cătălin Canciu (foto), țipă la directori, Botea a spus: „Întrebați-i! De multe ori da”.

Întrebat dacă personal, consideră că ceea ce face Cătălin Canciu la ISJ este politică pură, liderul PMP a spus: „Nu e politică pură, este politică revanșardă personală. Folosește puterea pe care o are în răzbunare”.

Cât despre competența celor doi inspectori școlari generali adjuncți, Botea a comentat: „Au fost directori la Școala 9 și cred că de-a lungul vremii vor învăța tot ce au de făcut. Cred că se putea și mai bine de atât”.