Viorel Botea: Prelungirea vacanței de primăvară e o variantă greșită. În perioada sărbătorilor pascale mișcarea oamenilor va fi destul de mare, indiferent de restricțiile care se impun. Numărul cazurilor de COVID va crește în luna mai

Profesorul Viorel Botea (PMP), fost inspector școlar general al Brăilei, nu este de acord cu prelungirea vacanței de primăvară pe durata întregii luni aprilie (2 aprilie – 4 mai) și crede că autoritățile de resort se înșeală, dacă acestea cred că în luna mai rata incidenței cazurilor de COVID va scădea suficient de mult, încât să permită reluarea cursurilor la clasă.

Botea se așteaptă ca în urma deciziei de prelungire a vacanței de primăvară, părinții să fie mai dornici să circule, să se întâlnească cu cei apropiați de Paște sau să plece în diverse zone în concediu și ca atare, el este convins numărul cazurilor de COVID o să crească în luna mai, nu să scadă: „În această perioadă în care sunt sărbătorile pascale atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși, mișcarea oamenilor va fi destul de mare, indiferent de restricțiile care se impun.

În plus, elevii își vor ieși din ritm. Mai mult decât atât, dacă eu întrerup această activitate timp de o lună de zile, de unde știu că în luna mai voi putea desfășura activitatea fizică, la clase, din nou?

Lucrurile sunt foarte complicate. Este foarte greșită această idee; această vacanță nu ar trebui să existe decât așa cum a fost prezentată la începutul anului, iar în cele două săptămâni elevii claselor  terminale pot să vină fizic la școală, iar elevii celorlalte clase de gimnaziu și liceu puteau să facă ore online. De altfel, multe școli au Săptămâna «Școala altfel» în această perioadă.

Eu spun aceste lucruri în calitate de profesor care știe ce înseamnă clasa a VIII-a și a XIII-a. Acum, în această perioadă, se desfășoară activități specifice, activități  de evaluare, activități prin care se recapitulează materia specifică examenelor, deci nu mai era o foarte mare presiune pe elevi decât în ceea ce privește obiectele specific examenelor naționale. Cele două săptămâni pot reprezenta un avantaj enorm pentru clasele terminale, în recuperarea materiei pierdute în perioada anterioară”.

Precizăm că zilele trecute ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunțase că la cererea ministrului Sănătății propune prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie (2 aprilie – 4 mai) pentru toate clasele și a venit cu două variante: fie prelungirea cu două săptămâni a finalului anului școlar și reprogramarea examenului de Evaluare Națională în iulie, fie încheierea anului școlar pe 25 iunie și păstrarea Evaluării Naționale la datele stabilite inițial, iar săptămâna tăiată din semestrul al doilea să fie recuperată în zile de sâmbătă.

Astăzi,  Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie (2 aprilie – 4 mai), cu excepția elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru Paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis, de asemenea, ca examenele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat să se desfășoare la datele stabilite inițial, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, fără a se face ore de recuperare.

Așadar, potrivit deciziei luate astăzi de Ministerul Educației, vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează:

*Pentru elevii din clase non-terminale: 2 aprilie – 4 mai

*Pentru elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a): 2-11 aprilie, respectiv 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic – 4 aprilie; Paștele Ortodox – 2 mai)

*Evaluarea Națională va avea loc între 22 și 25 iunie, iar Bacalaureatul între 28 iunie și 1 iulie.