Viorel Botea: Propun ca indiferent de rata incidenței cazurilor de COVID, elevii claselor a VIII-a și a XII-a să vină la școală câte două zile pe săptămână, în care să facă ore doar la materiile de examen

Profesorul Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei, propune public Ministerului Educației o soluție care, în opinia sa, ar reprezenta o variantă de lucru ce susține elevii din clasele terminale, ce urmează să intre în examenele de Evaluare Națională sau Bacalaureat în această vară.

Mai concret, Botea propune ca indiferent de rata incidenței cazurilor de COVID, elevii claselor a VIII-a și a XII-a să vină la cursuri la școală câte două zile pe săptămână, în care să facă ore doar la materiile de examen, el considerând că în acest mod riscul epidemiologic este mult redus și în același timp, copiii se pot pregăti la modul serios pentru examene.

Pe de altă parte, prof. Botea consideră că deși în ultima vreme „s-a ignorat și chiar s-a blamat scenariul hibrid” și ministerul a decis să se renunțe la această variantă de lucru, după cum se pare, „ne îndreptăm din nou către acel sistem, din cauza pandemiei”: „Scenariul hibrid poate fi din nou soluția pe care o putem accesa vizavi de problemele pandemice. De la bun început lucrurile au mers pe o idee foarte bună, pe care toată lumea a agreat-o, dar care a fost aplicată prost.

Eu am spus că școala nu trebuia să înceapă fizic, la clasă, în modul în care s-a început. Mai mult decât atât, în momentul de față iar schimbăm scenariile, copiii nu mai știu cum să se ducă la școală, părinții sunt bulversați, iar toate acestea dau la nivel public o imagine de impredictibilitate a deciziilor Ministerului Educației.

Ce cred eu de cuviință, ca manager, ca profesor, ca părinte, vizavi de modul în care trebuia să se desfășoare cursurile: în primul rând, cei care ar fi trebuit să facă școală la modul fizic, la clase, erau elevii de a VIII-a și a XII-a, care indiferent de situația pandemică, prin măsuri organizatorice foarte bune, ar trebuie să meargă la școala fizic până la sfârșitul anului școlar. Aceasta era măsura numărul 1 pe care să o luăm, pentru că acești elevi de a VIII-a și a XII-a și anul trecut au fost văduviți de activitatea fizică la școală și au mers în online”.

Botea consideră că din 8 februarie școala trebuia să înceapă cu clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a într-un scenariu hibrid, adică împărțiți pe grupe și alternativ, fiecare grupă să vina o săptămână la cursuri și următoarea săptămână să lucreze online: „Asta trebuia făcut de la bun început, fără a mai bulversa pe toată lumea. Astăzi facem un scenariu, mâine facem alt scenariu și tot așa… Mai mult decât atât, propunerea pe care o fac în momentul de față Ministerului Educației este următoarea: elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să învețe fizic, la școală, două zile pe săptămână, la obiectele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Aceste ore nu depășesc 10 ore săptămânal și se pot face și acele ore suplimentare, ore remediale. Cei care au nevoie de ore remediale sunt în primul rând elevii de clasa a VIII-a și a XII-a.

Indiferent de situația pandemică, elevii claselor a VIII-a și a XII-a pot să meargă la școală până la sfâșitul anului, în condiții stricte din punct de vedere sanitar. Aceasta este propunerea mea”.