Viorel Mortu: Decat sa se ia de la gura profesorilor, mai bine sa se ia de la gura elevilor!

P1090368

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, scoate cateodata cate-o perla, de se face de poveste si dovedeste, la modul cel mai neplacut cu putinta, ca o fi el politician, profesor si scriitor, dar filosof inca nu s-a facut, fiindca altfel, ar fi tacut.

Ultima data cand a dat cu bata in balta a fost atunci cand a explicat, intr-o conferinta de presa, ca situatia cu siguranta elevilor este cam asa: conducerile scolilor ori asigura paza unitatilor de invatamant respective, ori le dau profesorilor salariile si toate sporurile ce le pot fi date si in general, se alege varianta a doua: “Scolile n-au cum sa plateasca paznicul. Legal au dreptul, insa nu le ajung banii. Iti stabilesti prioritatile, dar ca sa spunem asa, daca platesti altele, ramai cu salariile profesorilor neplatite, sau cu plata profesorilor in functie de numarul elevilor din clasa sub smenul intrebarii… si se merge in alta discutie.

Dar nu eu hotarasc aici. Scolile au autonomie in decizie, decizia este  a Consiliului de Administratie, ei hotarasc daca o scoala isi plateste profesorii integral pentru cati elevi sunt la ora, sau fac economie in zona aceasta si platesc paznicul”.

Pe de alta parte, cel care se dovedeste un sustinator al drepturilor profesorilor zice ca la o adica, daca parintii isi doresc atat de mult ca ai lor copii sa fie in siguranta la scoala, pot sa cotizeze si ei cu o suma modica, pentru plata paznicului, ca ce-i un leu/zi, cand scopul este sa nu-ti ia bataie odrasla?

“Principalul este ca si parintii, daca vor ca elevii sa fie in siguranta, pot da o suma modica, simbolica, e vorba de 1 leu pe zi, pentru paza”, a spus Viorel Mortu.

Mai mult, acesta a explicat, senin, ca un elev oricum cheltuieste mai mult de un leu/zi, asa ca n-are decat sa dea leul acela, ca sa fie pazit: “Eu stiu ca elevii cheltuie pe zi intotdauna mai mult decat acel leu. Daca vreti, mergem impreuna si veti avea supriza sa vedeti ca elevii consuma mult mai mult decat acel leu, cu care isi pot  asigura propria protectie”.

In acest context, sigurul lucru pe care il mai avea de spus seful CJ ar fi fost ca ar trebui ca elevii sa renunte la covrigul de un leu pe care il mananca la scoala si sa dea suma respectiva pentru paza, ca sa se asigure ca nu pleaca acasa cu burta plina, dar batuti… Si daca si-ar plati singuri paza, nici n-ar mai exista riscul sa fie talhariti, fiindca toti banii lor ar fi in siguranta, la paznic…

Cu alte cuvinte, ne zice Viorel Mortu, decat sa se ia de la gura profesorilor, mai bine sa se ia de la gura elevilor! Ca elevii sunt mai mici, iar gura lor mananca mai putin…