Viorel Mortu: Fie ca sunteti, fie ca nu sunteti de acord cu mine, Braila este un oras violent

P1090990

Presedintele Consiliului Judetean, Viorel Mortu, considera ca Braila este un oras violent, indiferent ce parere au unii sau altii. Seful judetului si-a exprimat aceasta convingere in contextul prezentarii unui proiect castigat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, ce vizeaza protejarea victimelor violentei in familie. Mai exact, este un proiect ce se va derula pe parcursul a 14 luni, in cadrul unui program finantat de Regatul Norvegiei si care vizeaza  infiintarea a doua centre de gazduire si asistenta pentru victimele violentei in familie. Proiectul se va realiza in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie si va implica reamenajarea a doua apartamente de tip familial aflate in proprietatea directiei, in care vor functiona cele doua centre.

Presedintele Consiliului Judetean, Viorel Mortu, considera ca era nevoie de astfel de centre la Braila, unde violenta in familie este un fenomen de amploare: “Acest proiect este facut cu Norvegia, iar doua apartamente de 2 si respectiv 3 camere vor deveni spatii care vor gazdui persoane care sunt victime ale violentei in familie. Fie ca sunteti, fie ca nu sunteti de acord cu mine, Braila este un oras violent, Braila este un oras care dezvolta de multa vreme  aceasta situatie, dar pana acum, ea se consuma intr-o forma <<neoficiala>>. Pentru  prima data se intervine si se incearca o oferta pentru rezolvarea unor asemenea situatii. In nicio parte din lume nu exista mai bine rezolvat acest segment decat in tarile nordice. Daca veti vizita Suedia, Norvegia, Finlanda, veti vedea ca acolo aceste institutii exista peste tot, de la orasele de 50.000 de locuitori, pana la mari capitale, pe cartiere. Si acolo, ca peste tot in lume, violenta este mare, numai ca statul vine cu aceasta rezolvare si gazduieste periodic si asigura asistenta juridica, medicala, sociala persoanelor cu astfel de probleme.

Cred ca acest proiect este un semn bun de civilizatie si de rezolvare a unor drame care pana acum ramaneau fie o forma de <<tandrete>> in familie, fie ramaneau ignorate, fie ajungeau pe prima pagina a ziarelor, ca elemente de scandal. Daca vom sti sa gestionam civilizat aceste centre, ele sunt un mod prin care vom rezolva ceva din durerea unora”.