Viorel Mortu: A infiinta o directie de drumuri si poduri a CJ Braila inseamna cheltuieli foarte mari

P1090950

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, nu respinge categoric ideea infiintarii unei directii sau unei firme a CJ specializate pe drumuri si poduri, dar nici nu o considera foarte oportuna in acest moment. Viorel Mortu spune ca daca fosta Societate de Drumuri si Poduri a CJ ar fi existat deja, ar fi fost foarte bine, insa sa o iei de la zero si sa investesti din banul public in dotari cu utilaje moderne pentru repararea drumurilor si pentru deszapezire  este o cheltuiala foarte mare, care ar impovara bugetul pe urmatorii 5 ani: “La Braila, asa ceva a existat si i-a fost stricat tot rostul. Sunt judete care au asa ceva, dar directiile respective sunt sustinute, dezvoltate din ‘90 incoace. A o lua acum de la zero, cu toate dotarile, inseamna cheltuieli foarte mari. Sunt cheltuieli atat de mari, incat nu-mi dau seama daca nu e mai buna o deszapezire platita prin licitatie, sau daca e mai convenabila o astfel de directie, cu toata raspunderea aferenta a drumurilor judete, decat licitatii pentru plombari si reparatii de drumuri. La analiza de preturi facuta pana acum de comisia noastra a reiesit ca daca am fi avut directia sau societatea  de drumuri si poduri ar fi fost mai convenabil, dar n-o mai avem, pentru ca a fost distrusa, iar a o reinfiinta acum inseamna cheltuieli atat de mari, incat e mai convenabil ca pret, pe bani publici, aceasta formula de acum. Potrivit acestei analize facute, e aproape dubla cheltuiala, pe cinci ani de acum inainte, ca sa ne dotam cu utilaje si sa ne facem propria Directie de drumuri si poduri”.

Pe de alta parte, Viorel Mortu a admis ca daca nu se investeste intr-o directie sau o societate de drumuri si poduri a Consiliului Judetean, este foarte posibil ca si in iarna viitoare, autoritatile sa constate din nou ca nu s-a prezentat nicio firma interesata sa se ocupe de deszapezirea drumurilor judetene si sa fie obligatesa  apeleze iarasi la solutii de avarie, care sunt destul de riscante.

Amintim ca propunerea privind infiintarea unei directii sau societati de drumuri si poduri  CJ Braila a venit din partea consilierului judetean Nicu Nita, care considera ca nu este de dorit sa se mai ajunga vreodata la experienta iernii 2014-2015, cand deszapezirea judetului a fost lasata pe umerii primarilor, ce nu aveau nici utilaje si nici echipe suficiente, pentru a face fata unor viscole puternice. In plus, acesta este de parere ca s-ar putea rezolva activitatile specifice mult mai rapid, nemaifiind nevoie de organizarea de licitatii care pot fi contestate si care, astfel, se lungesc cu lunile sau chiar cu anii.