Viorel Mortu: Macar la scoala sa se deprinda elevii de la sat cu civilizatia apei potabile si a toaletei moderne

P1090978

Presedintele CJ Braila, Viorel Mortu, tine mult la realizarea proiectului ce presupune ca in urmatorii doi ani, toate scolile din mediul rural sa aiba apa potabila si toalete moderne. Seful judetului spune ca macar in acest fel, avand la scoala grupuri sanitare civilizate, nu WC-uri in fundul curtii, copii sai saracuti – care si acasa tot WC-uri in curte au -, sa invete cum se foloseste o toaleta adevarata si cum trebuie sa se spele pe maini, de fiecare data cand folosesc toaleta: “Noi avem la CJ lista cu scolile respective, avem adresele scolilor, avem numarul de copii din fiecare scoala, avem si evolutia demografica din zona – fiindca nu facem o investitie la o scoala unde erau 9 copii, acum sunt 3 si la anul va fi numai unul. Vrem sa avem o continuitate demografica, astfel incat aceste investitii sa rezolve problemele atat de delicate din scoli.

Nu cred ca vor putea fi atrase prea multe finantari europene pentru acest tip de proiecte, dar finantari locale si nationale cred ca da. Oricum, pentru fondurile europene avem destule alte proiecte in pregatire, o sa fiti placut surprinsi de ce avem in pregatire.

Acesta este insa un proiect judetean, CJ si l-a asumat,  in intalnirea cu primarii care va avea loc peste cateva zile vom detalia, vom face parteneriatele, primariile vor face proiectele si noi vom fi parteneri, pe sistemul 80% din fonduri de la CJ si 20% din fonduri, de la primarii. Daca primarii vor dori un procent si mai bun pentru ei, ne asumam raspunderea, astfel incat sa incheiem aceasta etapa care parca nu se mai sfarseste, lipsa de apa potabila in scoli si toalete in curte, cu elevi fara acces la civilizatie – pentru ca cei mai multi au lipsa de apa potabila si toalete in curte si acasa. Macar la scoala sa vada civilizatia spalatului pe maini, a folosirii toaletei, tot ce decurge din aceste dotari moderne”.