Viorel Mortu: Nu mai e de glumit cu acest statut al Brailei de lider national in invatamant

3

Presedintele Consiliului Judetean, profesorul  Viorel Mortu, este de parere ca invatamantul brailean si-a dovedit, pentru al treilea an consecutiv, valoarea, prin rezultatele meritorii obtinute de elevi la examenele nationale, iar cine punea la indoiala calitatea educatiei facute in scolile brailene nu mai are niciun motiv sa o faca. Viorel Mortu – care a avut el insusi o eleva ce a luat media 10 la Capacitate – a apreciat astazi, la festivitatea de premiere a elevilor si profesorilor cu rezultate deosebite la examenele nationale, ca este categoric un moment fast pentru invatamantul brailean: “Neindoielnic, momentul este fast. Este fast, pentru ca a treia oara gasim prilej sa evocam un moment care situeaza Braila in randul judetelor in care se invata bine carte, ceea ce este fundamental. Daca prima data a parut un soc, o mirare adesea ironizata de unii, daca a doua oara a fost … ma rog… iarasi un tip de surpriza  in prelungirea primeia, dar tot cu o anumita neincredere, cand se intampla a treia oara, deja avem de-a face cu o certificare, o certitudine ca ceea ce s-a intamplat prima data nu este intamplator si ca acum suntem in zona unei coerente a activitatii manageriale si profesorale. Cu atat mai mult se intampla acest lucru, cu cat la Bacalaureat, evaluarea a fost oarecum externa si cu o nuanta obligatoriu de spus: dupa ceea ce au evaluat intial colegii de la Tulcea, cei de la Constanta, care au evaluat contestatiile, au marit mai mult de jumatate din contestatii. Deci constantenii, care ar avea motiv sa fie ceva mai exigenti decat cei de la Tulcea, probabil ar fi trebuit sa fie mai severi. Dimpotriva, au adaugat si au marit mai mult de jumatate dintre notele date de Tulcea.

A fost realizata la Bacalaureat revansa Transilvaniei, pentru ca in top primele trei sunt judete transilvanene, dar la te miri ce sutimi sub Cluj suntem iarasi noi. Deci categoric nu mai e de glumit, de ironizat sau de pus la indoiala aceasta stare, acest statut al Brailei, de lider national (in primele 3-4 judete) in acesti ani si probabil si anul viitor. Nu probabil, in mod cert, pentru ca e o structura inertiala in toate si un sistem ca invatamantul are structuri inertiale extrem de puternice. Cu acest prilej, colegii profesori care s-au bucurat de performanta elevilor lor primesc felicitarile noastre, directorii care au contribuit la performanta scolii brailene atat in rural, cat si in urban, primesc felicitari”.

Amintim ca in 2015, pentru al patrulea an consecutiv, judetul Braila s-a situat pe locul I pe tara la Evaluarea Nationala, iar la Bacalaureat, s-a plasat pe locul IV in topul national, cu o promovabilitate de 79,11%.