Viorel Mortu: Primariile din judet au propus spre finantare in acest an 140 de proiecte

P1090461

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, s-a declarat  multumit de proiectul de buget aferent anului 2015 aprobat  astazi de alesii locali. Mai concret, bugetul Brailei pe anul in curs este de 284.357 mii lei, din care 10.624 mii lei reprezinta venituri proprii, iar restul sunt sume defalcate din impozitul pe venit si din TVA, subventii de la bugetul de stat, sume primite de la UE in contul unor plati deja efectuate si sume provenind din excedentul anului trecut.  Pentru comparatie, bugetul judetului pe anul 2014 a fost de 235.252 mii lei, din care veniturile proprii au reprezentat 8.806 mii lei.

Viorel Mortu a subliniat ca se poate discuta de o crestere importanta a bugetului fata de anul trecut si s-a aratat multumit de numarul mare de proiecte si implicit, cereri de finantare depuse de primarii: “Eu cred ca este un buget bun. In primul rand, e mai mare cu aproape 30 de procente fata de anul trecut, ceea ce nu-i deloc putin. De asemenea, e bine sa va spun si cele doua principii pe care le-am sustinut, in intemeierea bugetului: primul principiu a fost acela al echilibrului, sa nu ramana niciun compartiment, nicio institutie mai putin favorizata, sa zicem asa, si al doilea principiu a fost legat de dezvoltare. Prin cele 30 de procente suplimentare categoric vom asigura o mai buna intemeiere in plan economic a institutiilor care depind de Consiliul Judetean. Nu a fost ignorata nicio propunere de finantare, niciun proiect, nicio cerere a institutiilor care depind de CJ. Unele proiecte sunt in curs de finalizare si acestea  au prioritate, altele sunt in derulare si de asemenea, vom asigura un flux de finantare ca si in anii din urma, ca sa grabim finalizarea lor, si destule proiecte vor incepe in acest an. Opinia mea este ca bugetul este bun si ca intemeierea financiara a anului 2015 este una eficienta, spornica.

A doua parte a proiectului de buget vizeaza colaborarea cu primariile si peste 2 saptamani, poate 3, va vom putea informa despre felul in care am intemeiat parteneriatele, asocierile cu toate primariile din judet, care au propus spre finantare 140 de proiecte pana acum. Sunt proiecte viabile, nimeni nu s-a jucat de-a proiectul, vreo 2 sunt asa, discutabile, mai spre … nu moft… mai spre zona de rang secund in importanta proiectului, dar important este ca cele mai multe sunt bine facute si bine articulate, iar noi, in negocieri pe care le vom incepe de maine – poimaine cu toti primarii, le vom gestiona in asa fel, incat in jur de 1 martie sa putem sa spunem ca am incheiat si aceasta parte a bugetului”.