Vreti sa fiti nasi pentru fetita abandonata in scara blocului?

beblus[1]

Povestea bebelusului  de circa doua zile care a fost lasat de mama sa intr-o scara de bloc, in week-end, a impresionat  doua familii din Braila, care au fost deja la Directia pentru Protectia Copilului si si-au exprimat dorinta sa il infieze. Disponibilitatea lor pentru o adoptie cat mai rapida nu este insa atat de usor de satisfacut, dat fiind ca prevederile legale in domeniu impun niste termene.

Seful Directiei pentru Protectia Copilului, Simona Cimpoaie, ne-a declarat astazi ca daca  mama micutei va fi identificata si atat ea, cat si tatal, isi vor exprima acordul pentru adoptie, procedura de incredintare a bebelusului catre noua familie se poate deschide in termen de 60 de zile de la obtinerea consimtamantului scris al parintilor.

Daca mama va fi identificata, dar nu va fi gasita de autoritati, atunci legislatia in vigoare impune ca Directia pentru Protectia Copilului sa incerce in primul rand sa vada daca micuta nu poate fi incredintata familiei extinse (bunici, matusi, alte rude). Abia daca esueaza aceste incercari, la 1 an de la deschiderea procedurii  de  protectie speciala, se poate discuta despre posibilitatea unei adoptii.

Un alt treilea caz prevazut de lege este acela in care mama nu este nici macar identificata, caz in care se vor declara oficial “parinti necunoscuti” si copilul poate fi adoptat.

Deocamdata, desi starea ei de sanatate este buna, micuta se afla inca in Maternitatea braileana, dat fiind ca n-a crescut in greutate suficient, pentru a fi externata. Simona Cimpoaie se asteapta, insa, ca in cursul saptamanii viitoare, fetita sa poata fi preluata din spital si sa fie incredintata unui asistent maternal.

Potrivit sefului DPC, daca mama micutei nu va fi gasita in urmatoarele zile, aceasta va fi botezata: “In general, in asemenea cazuri, copiii sunt botezati fie de familia asistentului maternal, daca aceasta doreste, sau, daca nu, de alte persoane care sunt dispuse sa faca acest gest si sa increstineze un copil”.

Asadar, daca sunteti dornici sa botezati micuta abandonata in scara blocului, va puteti adresa Directiei pentru Protectia Copilului, la sediul sau, din zona Pietei Concordia.