Zboara, puiule, zboara din frigiderul cu medicamente al Spitalului Judetean!

pui

Managerul Spitalului Judetean Braila, chirurgul Mihail Iugulescu, este socat sa descopere ce (nu) e in capul unora dintre subordonatii sai, care pare ca n-au minte nici … suntem tentati sa zicem “cat o gaina”, dar nu facem noi astfel de aprecieri, ca nu ne pricepem la zburatoare. Iugulescu nu a facut aceste descoperiri zduguitoare in calitate de medic, operand pe creierul angajatilor, ci in calitate de sef, constatand ca pe unii dintre cei care lucreaza in Spitalul Judetean nu-i duce capul decat pana la frigider si inapoi. Si ca in momentul in care au deschis frigiderul, deja au depasit limita ratiunii personale si actioneaza ca atare . Adica irational…

Este cazul unei gospodine care lucreaza la farmacia spitalului si care dupa ce si-a facut cumparaturile venind catre serviciu, s-a gandit … de fapt, daca se gandea, nu facea asa… a decis sa-si bage puii congelati in frigider. Cel pe care-l avea la indemana la locul de munca: frigiderul cu medicamente. (Noroc ca femeia nu lucreaza la Morga!) Cand a luat aceasta decizie, Aurelia Niculescu a avut de ales intre doua instincte: cel al persoanei cu o oarece pregatire medicala ( ca nu putem s-o numim profesionista) care stia ca este complet interzis sa introduca in spatiul cu medicamente orice obiect strain, mai ales cele care exista riscul sa fie purtatoare de microbi, si cel al gospodinei, care stia ca este complet interzis sa lasi puii congelati la cald, intr-o zi caniculara. Argumentul care a cantarit si el greu in balanta (care era deja inclinata) a fost acela ca ea va consuma din pui, nu din medicamente, asa ca in primul rand carnea trebuie sa ramana in stare perfecta si apoi medicamentele. Nu neaparat si medicamentele…

Si cand se intampla sa ia Niculescu aceasta decizie importanta? Exact in timpul unii control de la Ministerul Sanatatii, care rascolea tot spitalul si despre care ea stia! Stia, dar o interesa? Ba!

Si-al naibii control, a nimerit si in farmacie tocmai in ziua in care gospodina cu pricina si inghesuise puii congelati luati din magazin – deci dintr-un spatiu plin de microbi – printre medicamente, la rece… Cand au vazut puii in frigider, inspectorii au facut ochii mari, dar nu de pofta. Gospodina a plecat privirea, iar inspectorii au crezut ca este rusinata. Nu, socotea in gand minutele in care echipa de control a stat in farmacie, cu gand ca daca aia stau mai mult de 15 minute, i se dezgheata puii. Poate de-aia nici n-a inteles nimic din ce i-au spus cei veniti in control: fiindca se concentra pe numararea secundelor in care puii ei stau la cald. A avut insa noroc: inspectorii au plecat destul de repede si ea si-a pus linistita carnea inapoi in frigider, intre medicamente.

Norocul i s-a terminat, insa, cand echipa de control a avut proasta inspiratie sa se intoarca la farmacie dupa catva timp, ca sa verifice daca s-au remediat neregulile gasite, sau nu. Se remediasera, dupa cum v-am zis: puii erau in siguranta, la rece.

Cand a aflat de isprava gospodinei din subordinea sa, primul instinct al managerul Mihail Iugulescu a fost sa-i smulga penele. “S-au gasit in farmacie niste pui congelati. Controalele astea semnaleaza niste lucruri si in timpul aceleiasi perioade de verificare trec din nou, ca sa vada: oamenii aia s-au simtit, s-au speriat, au luat masuri? Ei, au mai trecut o data pe la farmacie si puii erau tot acolo… Asta spune foarte multe despre mentalitate… A doua zi nu mai aveam cum cine discuta, ca si-a luat concediu. Si si-a luat si puii…”, a povestit el.

Al doilea implus al lui Iugulescu fost sa se abtina de la smulsul penelor, fiindca stia ca fara pene, aceasta nu mai poate sa zboare (din Spitalul Judetean), asa ca s-a abtinut. Al treilea instinct a fost sa-si smulga singur parul din cap, la gandul ca nu va putea s-o “zboare” pe gospodina, fiindca aceasta l-ar putea da in judecata (lucru de care el se teme mai mult decat orice). Si al patrulea instinct a fost sa spuna presei, ca poate macar asa pateste si Niculeasca ceva…

“Eu sincer va spun, e  foarte interesant de discutat cu aceste persoane, ca presa: ce e in capul tau, cum ai gandit tu sa pui in frigiderul cu medicamente puii pe care i-ai cumparat de la supermarket? Ultima data  cand ai fost instruit? La tine acasa amesteci asa, pui gunoiul din casa in congelator? Ti se pare normal ce ai facut?”.

Daca a ajuns ca in Spitalul Judetean presa sa fie singura care mai poate trage la raspundere angajatii si care poate da sanctiuni, fie ele si de imagine, treaba-i imbaligata!