Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost marcată astăzi și la Brăila

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dunărea” al județului Brăila a marcat astăzi Ziua Internațională Pentru Reducerea Riscului Dezastrelor.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a decis în 2009 ca în fiecare an, pe 13 octombrie, să se marcheze Ziua Internațională Pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, pentru promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor și pregătirea împotriva dezastrelor.

Astăzi, începând cu ora 10.00, ISU„Dunărea” Brăila a organizat puncte de informare preventivă în centrele comerciale Lidl – Bariera Călărașilor și Kaufland – Viziru. Au fost distribuite materiale de informare preventivă cu tipurile de risc generatoare de situații de urgență, măsuri de prevenire a acestora și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de situații.

fiipregatit.ro este platforma națională de informare prin care cetățenii se pot documenta despre modul de comportare în situații de urgență.

În ceea ce privește județul nostru, potrivit reprezentanților ISU „Dunărea”, „riscurile naturale sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundații, secetă, îngheț) și fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren și cutremure de pământ). Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoașterea lor. Este cunoscut faptul ca 90% din toate calamitățile naturale sunt legate de vreme, climă și apă. Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamitați naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au o tendință de creștere atât după intensitate, cât si după frecvența lor”.